Nem tesz vallomást a lyoni merénylő

Fotó: AFP / PHILIPPE DESMAZES

-


Nem hajlandó vallomást tenni a franciaországi Lyonhoz közeli vegyi üzemnél elkövetett dzsihádista támadás feltételezett merénylője.

Jelenleg a lyoni rendőrségen a terrorelhárítási szervek hallgatják ki a 35 éves, sofőrként dolgozó Yassin Salhit, aki pénteken egy furgonnal behajtott a vegyi anyagokat és ipari gázpalackokat gyártó Air Products nevű amerikai cég telepére, és egy hangárban gázpalackoknak vezette a gépkocsit, amelyek felrobbantak. A támadás előtt megölte a főnökét, a fuvarozó cég vezetőjét, majd az Iszlám Állam módszere szerint levágta a fejét és iszlamista zászlókkal együtt kitűzte az amerikai vállalat kerítésére.

Salhi "Nem beszél, semmit nem mond" - állítja egy rendőrségi forrás.

A párizsi ügyészség pénteken megerősítette, hogy a gyanúsított a radikális szalafista mozgalommal állt kapcsolatban, tíz évvel ezelőtt kezdett radikalizálódni, s emiatt időszakosan megfigyelés alatt tartották a titkosszolgálatok.

A háromgyerekes apa lakásán, Lyon egyik külvárosában, egy számítógépet és egy mobiltelefont is lefoglaltak a hatóságok, de fegyvert, robbanóeszközt vagy iszlamista propagandaanyagokat nem találtak.

A rendőrség őrizetbe vette Salhi feleségét és lánytestvérét is, akik meglepetésüknek és hitetlenségüknek adtak hangot a történtek miatt. A nők ugyanakkor elárulták, hogy a férfi időnként több napra is elutazott.

A támadást egyetlen szervezet sem vállalta a magára, s a rendőrség most azt vizsgálja, hogy a gyanúsított tényleg egyedül követte-e el a tettét, vagy pedig valamilyen szélsőséges szervezet utasítására. A helyszínen az ügyészség szerint a férfinak nem volt tettestársa.