A bolgár buszon talált csomag nem köthető terrorszervezethez

-

A TEK szerint az eddigi adatok nem utalnak ideológiai vagy politikai indíttatású terrorcselekményre.


A Terrorelhárítási Központ közleménye szerint az eddigi információk alapján nem merült fel ideológiai vagy politikai indíttatású terrorcselekmény gyanúja az M0-ás autóút Annahegyi pihenőjénél átvizsgált bolgár busz ügyében. A TEK szakértői a rendőrségre érkezett bejelentés után vonultak ki a helyszínre, közvetlenül azonban nem vesznek részt az eset kivizsgálásában.

A bolgár rendszámú buszon még szombat délután találtak gyanús csomagot. Kihallgatták a sofőrt, aki egyben a buszt tulajdonló cég tulajdonosa is. Ő azt mondta: az Omega Group 84 járata szombaton 10 órakor indult Prágából Várnába. Az utasok között volt egy 25 év körüli, valószínűleg cseh vagy szlovák fiatalember, akinek Pozsonyig szólt a jegye. Ő a Brno közeli pihenő idején nem tért vissza a buszra, „erősen alkohol szaga volt, sapkát és szemüveget viselt, ruházata ócska és viseltes volt” - mondta a sofőr. Beszámolt arról is, hogy Budapest közelében már azért álltak meg, mert ő is erős vegyszerszagot érzett. Amikor megkérdezte az utasokat, hogy szállít-e vegyszert valaki, mindenki nemet mondott. Ezt követően nyitották ki a csomagtartót, ahol rátaláltak a csomagra, amelyből a szag származott. Benne egy ablakmosó folyadékot tartalmazó műanyag flakont találtak és egy óraszerkezetet kábelekkel.

A rendőrség a gyanús csomagot a helyszínen hatástalanította. A busszal utazó 34 - bolgár és román - állampolgárt a rendőrség tanúként hallgatta ki.