„Nem terrorista, csak idióta”

Fotó: MTI/EPA / Katja Hrisztodolu

-

Egyre biztosabb, hogy semmilyen terrorista kapcsolata nincs annak a férfinak, aki eltérítette az EgyptAir MS181-es járatát.


Nem terrorista indíttatású volt a Cipruson landolt egyiptomi repülőgép eltérítése - mondta Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő a közszolgálati televízióban rendőrségi forrásokra hivatkozva.A férfi a jelek szerint személyes okokból térítette el az EgyptAir légitársaság utasszállító repülőgépét - mondta az elnök. Elmondása szerint a gépeltérítő azt követelte a rendőrségtől, hogy adjanak át egy levelet volt feleségének, aki Cipruson él. Az arab nyelven írt levelet a leszállópályán veszteglő gép ablakán dobta ki.

Az RT szerint az egyiptomi külügyminiszter is arról beszélt, hogy a férfi „nem terrorista, csak idióta”.A gépeltérítő - aki egyes források szerint egyetemi professzor - az EgyptAir Alexandriából Kairóba tartó belföldi járatát kényszerítette leszállásra a ciprusi Larnacában. A pilótának azt mondta, hogy robbanószerkezet van nála. Az EgyptAir légitársaság alelnöke a CNN hírtelevíziónak azt mondta: a gépeltérítő először azt követelte, hogy Törökországban vagy "bárhol Európában" szálljon le a géppel, de a pilóta figyelmeztette arra, hogy csak Ciprusig tudnak eljutni az üzemanyaggal, ezért landoltak Larnacában. A férfi a leszállást követően elengedte a gépen tartózkodók többségét, négy külföldi utas és a legénység három tagjának kivételével.

A friss hírek szerint az elkövetőt mégsem Ibrahim Samahának hívják, hanem Seif El Din Mustafának. Előbbi ugyanis az alexandriai egyetem állatorvosi tanszékén dolgozik és azóta tisztázta magát: bár Samaha is a gépen volt, ám csak utasként, azóta őt is szabadon engedték.

A hatóságok közlése szerint még 7 ember van fent a repülőn, ám azt egyelőre senki sem erősítette meg, hogy valóban van-e robbanószerkezet a férfinél. A legfrissebb hírek szerint további négy ember kiszabadult, volt, aki a pilótafülke ablakát át.

A RIK állami televízió a rendőrségre hivatkozva arról számolt be, hogy a géprablónak nemcsak személyes, hanem politikai ambíciói is voltak a gép eltérítésével: az egyiptomi ellenzék néhány bebörtönzött női tagjának a szabadon engedését is követelte ugyanis.Az Egyiptom számára létfontosságú turizmusra tavaly októberben egy orosz utasszállító repülőgépnek a Sínai-félszigeten bekövetkezett tragédiája mért óriási csapást. Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által vállalt terrortámadásban a fedélzeten tartózkodó mind a 224 ember meghalt. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozó szakértők az orosz gép lezuhanásának hatására Egyiptomban bevezetett szigorú biztonsági intézkedések miatt kételkednek abban, hogy robbanószerkezet lenne a most eltérített egyiptomi gép fedélzetén.

A Háárec című izraeli újság honlapja kedden arról számolt be, hogy az izraeli légierő gépei rövid időre a levegőbe emelkedtek, hogy megakadályozzák az elrabolt egyiptomi utasszállító repülőgép behatolását az ország légterébe. Az izraeli hadsereg légi ereje a géprablás vagy annak kísérlete esetén szokásos rutineljárásnak megfelelően védte az izraeli légteret. Amikor bebizonyosodott, hogy a repülőgép nem repül az Egyiptommal szomszédos Izrael fölé, a harci repülők visszatértek bázisukra.