Nem telepítenek atomfegyvert Lengyelországba

Fotó: BELGA MAG / NICOLAS MAETERLINCK

-

A taktikai atomfegyverek esetleges lengyelországi telepítéséről volt szó.


Lengyelország jelenleg nem készül arra, hogy csatlakozzon a taktikai atomfegyverek külföldi telepítését lehetővé tevő NATO-programhoz – áll a lengyel nemzetvédelmi tárca szombat éjjel kiadott hivatalos nyilatkozatában. Korábban Tomasz Szatkowski védelmi miniszterhelyettes a Polsat News lengyel hírtelevízió szombat esti adásában azt mondta: a lengyel kormány „elemzi és fontolgatja” a programhoz való csatlakozás lehetőségét. A miniszterhelyettes szavait a külföldi sajtó, a többi között a brit The Guardian is idézte, megjegyezve, hogy egy lengyel politikai vezető először vetette fel az atomfegyver lengyelországi telepítésének lehetőségét.

A nemzetvédelmi minisztérium honlapján közzétett nyilatkozatban ezzel szemben az olvasható: Szatkowski kijelentését a nyugati elemzőközpontoknak az utóbbi időben közzétett véleményeivel összefüggésben kell értelmezni, melyek szerint a NATO keleti szárnyán „hiányos a nukleáris elriasztó képesség”. Ezért a nemzetközi fórumokon „különféle megoldásokat javasolnak, ezen belül a taktikai atomfegyver megosztásáról szóló egyezmény kibővítését”. „Fontolóra kell venni ezeket”, ezen belül Lengyelország valamiféle részvállalását az említett egyezményben – áll a nyilatkozatban, melyben ugyanakkor hangsúlyozzák: Lengyelország részese az atomsorompó-egyezménynek, a Nuclear Sharing programhoz való esetleges csatlakozást a bel- és külpolitikai viszonylatban egyaránt egyeztetni kellene.

Az 1968-ban kötött, 1970-ben hatályba lépett atomsorompó-szerződés megtiltja az atomfegyverek elterjedését, tehát rendelkezik arról, hogy az atomfegyverrel rendelkező államok nem adhatják át más államoknak nukleáris fegyvereiket, és segítséget sem nyújthatnak ezek előállításához.


A múlt század 50-es éveiben elindított Nuclear Sharing nevű program a NATO nukleáris elrettentési politikájának egyik alkotóeleme. Ennek értelmében az atomfegyverrel nem rendelkező tagállamok is részt vehetnek e fegyvertípus esetleges bevetésének tervezésében, s ilyen fegyvereket tárolhatnak saját területükön. A 28 NATO-tagország közül egyedül az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság rendelkezik saját atomfegyverrel, és csak az Egyesült Államok egyes készleteit telepítik más NATO-országok területén. A program részeként Belgiumban, Hollandiában, Olaszországban, Németországban és Törökországban tároltak atomfegyvereket. A NATO képviselői azon az állásponton vannak, hogy a program nem sérti az atomsorompó-egyezményt.