Nem tartotta ígéretét az amerikai elnök az örmények évfordulóján

Fotó: MTI/EPA/EFE / MAURICIO DUENAS CASTANEDA

-

Barack Obama 2008-as választási kampányában azt ígérte, népirtásnak nevezi az örmények 100 évvel ezelőtti törökországi lemészárlását, de nem tartotta a szavát.


A washingtoni Fehér Ház az örmények törökországi lemészárlásának 100. évfordulójával kapcsolatban ismét elkerülte a népirtás szó használatát, annak ellenére, hogy Barack Obama elnök a 2008-as választási kampányban ígéretet tett erre.

Az amerikai elnöki hivatal közleményt adott ki az évforduló alkalmából, jelezve, hogy Denis McDonough fehér házi kabinetfőnök és Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó találkozott az Egyesült Államokban élő örmény közösség képviselőivel. A kormányzati illetékesek a közlemény szerint felszólítottak az első világháború alatt történt mészárlás teljes és igazságos kivizsgálására. Emlékeztettek arra, hogy a "rettenet időszakában", 1915-ben 1,5 millió ember vesztette életét, de nem használták a népirtás szót.

Obama a 2008-as kampány során, elnökjelöltként még népirtásnak nevezte a történteket, és - feltehetően az amerikai örmények szavazatainak megszerzése érdekében - ígéretet tett arra, hogy elnökként is el fogja ismerni azt. Elnökként azonban mindeddig kerülte a szó használatát, elemzők szerint nem utolsó sorban azért, mert tekintettel kívánt lenni az amerikai-török szövetségesi viszonyra. Törökország nem ismeri el népirtásként az első világháború alatt lezajlott mészárlást.

Aram Hamparian, az amerikai örmény közösség egyik képviselője - aki részt vett a keddi találkozón - úgy nyilatkozott, a Fehér Ház illetékesei egyértelművé tették, hogy Obama továbbra sem kívánja ezt a kifejezést használni.


Egyes történészek 1,5 millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után meggyilkolt örmények számát, és sok kutató a 20. század első népirtásának tartja az akkori eseményeket. Ferenc pápa a múlt héten szintén népirtásának nevezte a mészárlást, és az Európai Parlament is ezt a szót használta egy friss határozatában. Hétfőn a német parlamentben is megegyezés született arról, hogy a pénteken elfogadandó határozatban helyet kap ez a kifejezés.