Nem tarolt az Oktoberfest, alig 5 és fél millió látogató volt

Fotó: MTI/AP / Matthias Schrader

-

Biztonsági ellenőrzés volt a bejáratoknál, kevesebb bűncselekmény történt.


A müncheni Oktoberfesten 15 éve nem volt ilyen kevés látogató. A világ legnagyobb népünnepélyének számító sörfesztiválra a szervezők szerint 5,6 millióan látogattak el, 300 ezerrel kevesebben tavalyhoz képest. Utoljára 2001-ben voltak ilyen kevesen: a szeptember 11-i terrortámadások után csak 5,5 millió látogatója volt a rendezvénynek, míg egy évvel korább 6,9 millió.

A fogyasztás és a sörsátrakat üzemeltető vállalkozók bevétele a becslések szerint 10-20 százalékkal csökkenhetett, pedig a sört minden korábbinál drágábban – literes korsónként átlagosan 10,45 euróért, azaz 3200 forintért – adták. A visszaesésben szerepe lehetett a fesztivál első napjait jellemző hideg, esős időjárásnak, valamint a júliusban történt müncheni ámokfutásnak, illetve a würzburgi és ansbachi merényleteknek. Ráadásul a hagyományos helyszínen, a Terézia-réten (Theresienwiese) a szervezőknek az első héten ismét osztozniuk kellett a kétévente megrendezett bajor mezőgazdasági fesztivállal.

A 17 napos fesztiválon 1067 bűncselekményt jelentettek be, ez éves összevetésben 15 százalékos csökkenés. Főleg a zsebtolvajlások száma esett vissza – 300-ról 203-ra –, viszont a tavalyi 21 után az idén 31 szexuális bűncselekményt regisztráltak. A szervezők és a rendőrség szerint a bűnözés nemcsak a kevesebb látogató miatt csökkent, hanem az új biztonsági koncepció hatására is. A fesztivál teljes területét lezárták, biztonsági ellenőrzés nélkül nem lehetett belépni a 35 hektáros Terézia-rétre. Három liternél nagyobb térfogatú táskát vagy hátizsákot is tilos volt bevinni.

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték. 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. Háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el, így az idei volt a 183. a sorban.