Nem tárgyalnak tovább Ciprus egyesítéséről

Fotó: Flickr/Colin Moss

-

A görög és a török küldöttség elhagyja Svájcot, és nem tudni, folytatják-e a tárgyalásokat.


Eredménytelenül fejeződtek be hétfő éjjel a Ciprus egyesítéséről másfél éve folyó tárgyalások. A felek időpontot sem tűztek ki egy következő találkozóhoz – jelentette be az ENSZ képviselője. Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és Mustafa Akıncı, a török közösség vezetője vasárnap, egy svájci szállodában kezdtek tárgyalni. Legutóbb két hete 5 napig tanácskoztak az évtizedek óta megoldatlan kérdésről.

Az ENSZ szerint ezúttal sem közeledtek az álláspontok a sziget igazgatásának területi megosztásáról. „Erre a legjobb erőfeszítéseik ellenére sem voltak képesek. Úgy döntöttek, hogy hazatérnek Ciprusra, és elgondolkodnak azon, hogy milyen utat kövessenek a továbbiakban” – áll közleményben.

A sziget északi, kisebbik felét – területe 36 százalékát – 1974-ben foglalta el a török hadsereg, hogy megelőzze a puccsot, amely Ciprust Görögországhoz csatolhatta volna. A görög és török közösséget elválasztó, úgynevezett zöld vonalat azóta az ENSZ békefenntartói felügyelik. Az Észak-Ciprus Török Köztársaságot azóta is csak Ankara ismerte el. Az elmúlt évtizedekben többször is megkísérelték a sziget újraegyesítését, eddig sikertelenül. A sziget görög része úgy lett az EU tagja, hogy népszavazáson úgy döntöttek: a tagság nem vonatkozhat Ciprus északi részére.