Nem tárgyal a SIM-kártyákról a nemzetbiztonsági bizottság

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Bár a testület elnöke és alelnöke is magyarázatot követelt, a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén nem foglalkoznak az üggyel.


Egyetlen hajléktalan adataival 200 ezer feltöltős, úgynevezett pre-paid SIM-kártyát vásároltak ismeretlenek Magyarországon. A több hónapon át tartó vásárlás a jelek szerint sem a szolgáltatónak, sem a hatóságoknak nem tűnt fel. A TEK csak akkor lépett az ügyben, amikor a francia és belga társhatóságok kértek segítséget a terrortámadások felderítésekor.

A titkosszolgálatok annyit szivárogtattak eddig ki, hogy feltehetően bűnözők szerezték meg az egyszer használatos, eldobható és lenyomozhatatlan telefon-kártyákat. Ezekből kerülhetett aztán néhány darab a Magyarországon átutazó terroristákhoz is.

Az üggyel kapcsolatban a szocialista Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke kijelentette: „A testület a soron következő ülésén meg fogja vizsgálni a rendvédelmi szervek és a telefonszolgáltató felelősségét, a már megtett és még szükséges intézkedéseket. Továbbá áttekinti, szükségesek-e jogalkotási lépések a hasonló esetek elkerülése érdekében.” Emellett Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke is mielőbbi vizsgálatot sürgetett.

Ennek ellenére a VS.hu információi szerint a testület hétfői ülésének napirendjére péntek délig nem vették fel az ügyet, nem kértek be semmiféle információt egyetlen titkosszolgálati szervezettől sem. A hétfői ülés így csak formális lesz, előre láthatólag alig öt percig fog tartani.