Nem támogatják Karácsonyt a kisebb ellenzéki pártok

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Nincs egyetértés abban, hogyan koordinálják választási szereplésüket az ellenzéki pártok.


Jelenleg sem az Együtt, sem a Momentum nem állna be az MSZP által támogatott Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt mögé – derült ki a pártok vitájából az RTL Klub műsorában. Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: Karácsony nem az MSZP miniszterelnök-jelöltje, pártja csak támogatja a politikust. Úgy vélik, Karácsony alkalmas arra, hogy egy "közös ellenzéki fellépés megjelenítője" legyen.

A szocialista politikus azt mondta: csak közös miniszterelnök-jelölttel és közös fellépéssel lehet megnyerni az egyéni mandátumok több mint felét. Közös lista kell, 106 közös jelölt – mondta. Harangozó szerint céljuk, hogy 60 képviselői helyet elhozzon az ellenzék, "ez garantálja a kormányváltást". Az Együtt javaslatában már azt is nehezen érthető a választóknak, melyik választókerületben kire kell szavazni – mondta Harangozó, aki szerint a kisebb ellenzéki pártokkal azután lehet tárgyalni, hogy a nagyobbak megállapodtak.

Juhász Péter, az Együtt elnöke ezzel nem értett egyet, szerinte a kis pártok egy-két százalékán is elúszhat egy-egy körzet. Párta a kezdetektől azt szorgalmazta, hogy üljön le az ellenzék és beszéljék meg milyen koordinációban működnek együtt a 106 választókerületben. Az Együtt nyitott a 106-os koordinációra – mondta Juhász, aki szerint jelenleg mintegy ötven nyerhető hely van.

Juhász kifogásolta, hogy az MSZP és a DK külön tárgyal, mert ez szerinte szemben áll azzal, hogy minden egyéni választókerületben csak egy baloldali ellenzéki jelölt legyen. A külön alku lesz az ultimátum, mert ezzel arra kényszerítik a többi pártot, hogy "mindenki mindenki ellen induljon". Az Együttnek úgy tűnik, Karácsony az MSZP listavezetője, és miniszterelnök-jelöltje.

Juhász szerint az Együtt korszakváltást szeretne, ezért beszélnek egy "új pólusról". Ehhez az "új pártoknak" kellene egy listán lenniük. Sajnálja, hogy a Momentum és az LMP nem nyitott erre, és pártja az MSZP-vel és a DK-val nem menne közös listára.

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője azt mondta: pártjuk eddig nem állított miniszterelnök-jelöltet, arról nem volt szó, hogy Karácsonyt támogatnák. Szerinte Karácsony egy olyan "koncepciót képvisel, ami a Momentum számára ki van zárva".

Nem arról kell beszélni, hogyan fogjanak össze az ellenzéki pártok hanem arról, ami az embereket érdekli – mondta Hajnal. A közvélemény-kutatásokban mért mostani lemaradást az MSZP által javasolt összefogással nem lehet behozni, és 2014 óta tovább nőtt a különbség a baloldali és a kormánypártok között.

Hajnal szerint nehéz helyzetben vannak a pártok, mert nincs elég szavazójuk, sokan eltávolodtak a politikától. A Momentum jelöltjeinek többsége korábban nem politizált, jellemzően civilek, nem indultak korábbi választásokon, ezért nehezen mérhetők az esélyek. A Momentum mégis nyerhetőnek tart több tucat választókerületet, ahol jelöltjei indulnak.