Nem találtak bizonyítékot Trump lehallgatási vádjára

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Még várnak az igazságügyi tárca válaszára, de most azt mondják, semmi sem támasztja alá az elnök állítását.


Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága nem talált bizonyítékot arra, hogy Barack Obama a választási kampány idején lehallgatta Donald Trump és kampánystábja telefonjait. A bizottság republikánus elnöke, Devin Nunes azt mondta, hogy sem ő, sem pedig a bizottság demokrata párti politikusa, Adam Schiff nem talált bizonyítékot Trump elnök állítására.

Azonban a kaliforniai republikánus politikust aggasztja, hogy Trump munkatársainak telefonbeszélgetéseit „véletlenül lehallgathatták”. „Ha szó szerint vesszük az elnök Twitter-bejegyzését, akkor


világos, hogy az elnök tévedett.”

Azt azonban nem zárta ki, hogy a lehallgatás más módszereivel valóban élhettek.

Nunes és Schiff szerdán levélben kérte az FBI, a CIA és az NSA vezetőit, hogy vizsgálják meg: voltak-e véletlenszerű adatgyűjtések olyan személyekről, akik részt vettek Trump vagy Hillary Clinton kampányában. A bizottság március 20-ig, hétfőig várja az igazságügyi minisztérium válaszát.


Nem igazán hiszi

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője a héten azt mondta: Trump nem igazán hiszi, hogy a telefonját Obama volt elnök személyesen figyelte. Azonban Spicer szerint a lehallgatásnak más módszerei is lehetségesek.

A jövő hétfőn az FBI igazgatója, James Comey, valamint az NSA igazgatója, Michael Rogers is beszámol a képviselőházi bizottság előtt a vizsgálat eredményeiről. Comey a szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán is részt vesz.