Nem találtak bizonyítékot arra, hogy lehallgatták Merkel mobilját

Fotó: Sean Gallup

-


Németországban megszüntették az Angela Merkel kancellár mobiltelefonjának amerikai titkosszolgálati megfigyelése miatt indított nyomozást, mert nem sikerült bizonyítékokat feltárni.

A szövetségi legfőbb ügyészség pénteki közleménye szerint az egy éve indult nyomozás során megállapították, hogy a megfigyelés vádját „nem lehet a büntető eljárásjog eszközeivel bíróság előtt bizonyítani”.

A nyomozás egy 2013 októberében a sajtóban megjelent dokumentum alapján indult, amely arra utalt, hogy az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) elrendelte Merkel mobiljának lehallgatását. A dokumentumról azonban kiderült, hogy csak egy másik dokumentum leirata, az eredetit pedig nem sikerült beszerezniük a német hatóságoknak, mert az amerikai hatóságok mereven elzárkóztak attól, hogy együttműködjenek az NSA körüli leleplezések német vonatkozásainak feltárásában. Az NSA titkos adatgyűjtő programjait leleplező Edward Snowden által a sajtón keresztül nyilvánosságra hozott más iratok sem szolgálnak bizonyítékkal – közölte a Legfőbb Ügyészség.

Sajtóbeszámolók szerint az NSA kiterjedt adatgyűjtő tevékenységet folytatott Németországban, és legkésőbb 2002-től megfigyelte az akkori német kancellár, Gerhard Schröder, majd 2005-től Angela Merkel kancellár mobiltelefonját. Csak Merkelről több mint 300 jelentés készülhetett.