Nem találták a munkavédelmisek a múzeumvédőket

Fotó: Zsidai Péter

-

Nem tudta elvégezni a hatósági ellenőrzést a Zala Megyei Kormányhivatal a Közlekedési Múzeumhoz kirendelt őrző-védő cégnél. Küldeményét címzett ismeretlen megjelöléssel kapta vissza. A Hungexpo-telek őrzővédőjét – 34 millió forintos keretösszegig– hirdetmény nélküli eljáráson bízta meg a Városliget Zrt.


A Közlekedési Múzeum bontásánál az őrzés-védelmi feladatot többedmagával a Tak-Bak Kereskedelmi Kft. látta/látja el. Ez az ott dolgozó biztonsági őrök nyakán lógó kártyákról derült ki: a fővállalkozó az Infinity Forest Kft., a kapacitást, vagyis a biztonsági embereket a Tak-Bak Kft. adja.


A Tak-Bak Kft.-nek azonban nincs bejelentett munkavállalója, a cégadataiban legalábbis ennek nem találni nyomát. Így aztán kétféleképpen gondoskodhat az élő erőről a múzeumnál: maga is alvállalkozót vagy alvállalkozókat alkalmaz, vagy nem bejelentett munkavállalókat foglalkoztat.

A Tak-Bak Kft.-nél júniusban a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkozási Főosztálya akart hatósági ellenőrizést tartani, ám meghiúsult a kísérlet. A kormányhivatal „idézés és tényállás tisztázáshoz” iratokat kért a cégtől, ennek érdekében végzést adott ki. Ez azonban nem jutott célba a Tak-Bak hévízgyörki székhelyén. A hatósági küldemény a címzett ismeretlen felirattal érkezett vissza – derül ki a kormányhivatal június 20-i hirdetményéből.


Kapacitás háztartási iparcikkből

A Tak-Bak Kft.-nek lényegileg semmi köze az őrzés-védéshez. Főtevékenysége jelenleg is az „egyéb háztartási cikkek nagykereskedelme”. Apró családi vállalkozásként indult Kiskunlacházán az 51-es főút mentén. 2008-ban alapította S. Sándorné 3 millió forint törzstőkével. A cégnek évről évre zsugorodott a forgalma, a 2008-as 16 milliós bevétel 2014-re 6,2 millió lett, de volt olyan időszak – 2010 és '11 között –, amikor a vállalkozás egyáltalán nem termelt bevételt. 2014-ben 113 ezer forintos eredményt ért el az egy főt foglalkoztató társaság.


2012-ben adóhivatali végrehajtás indult a céggel szemben, ez 2014-re zárult le.

Azt, hogy a tulajdonosa nem látta perspektivikusnak a vállalkozás jövőjét, jelzi: 2015 decemberében 300 ezer forintért adta el 3 millió forintos üzletrészét Vidák Sándornak.

A Tak-Bak új tulajdonosa Pest megye másik feléről, Bagról érkezett. Kezei alatt sem virult ki a cég, 2016. áprilisban az adóhivatal tartozás miatt ismét végrehajtás alá vette a vállalkozást, az eljárás jelenleg is tart.

Vidák még decemberben Hévízgyörkre telepítette székhelyüket, oda, ahol a munkafelügyeleti hatóság nem találta egy hónappal ezelőtt.


A Tak-Bak Kft. biztosítja a kapacitást


Kétes buszos cégek

Vidák cégbirodalma a Tak-Bakon kívül még két társasággal teljes, de ezek sem feltörekvő, makulátlan vállalkozások. A 2012-ben alapított C and M Busz Szerviz Partner Kft.-t 2016. februárban vette meg Batta Andreától. Battának mindenképpen meg kellett válnia a cégtől, mert egy korábbi cégügye miatt az egri cégbíróság eltiltotta a cégvezetéstől. A C and M Busz Szerviz Kft. eredményeiről nem áll rendelkezésre adat a céginformációs rendszerben.


Vidák harmadik cége is idei évhez kötődik: az Iveco-Bus-Track Kft.-t saját maga alapította, egy XV. kerületi székhelyszolgáltatóhoz jegyezték be.

A közlekedési múzeumi őrzés-védés fővállalkozója, az Infinity Forest szintén hévízgyörki székhellyel rendelkezik, ugyanabban az utcában, mint a Tak-Bak Kft.

Hévízgyörk ugyanezen Ady Endre utcai épületében van a székhelye a Patrol F and B Biztonságtechnikai Kft.-nek. Ennek a társaságnak fő tevékenysége a személybiztonság. A tulajdonosa Győrfi Henrik István, aki az Infinity Forestnek is gazdája. A Patrol F and B két éve lendületesen teljesít, a felvirágzást mutatja, hogy a 2013-as nulla árbevétel 2014-re 156, 2015-re 356 millió forintra emelkedett.


Hungexpo-telek kívülnézetből


Alap, emelt: Patrol kell!

A harmadik őrző-védő cégnév, amely a ligetprojekt biztosításán feltűnik, a Patrol Group Kft. (PG). Ez a cég Zuglóban, az M3-as kivezető szakasza melletti ipari zónában, egy irodaházban székel, az épület javát egy autókölcsönző cég lakja. A Patrol Group 17,5 millió forintos keretösszegig nyerte el a volt Hungexpo-telek alapszintű biztosítását a Városliget Zrt.-től. A társaság egyedüliként adott – nyertes – ajánlatot a hirdetmény nélküli eljárás során. A Városliget Zrt. rövid idő alatt lezongorázta a megbízást: június 26-án hívta meg a PG-t, július 5-én szerződött vele, a cég emberei július 6-án már aktív résztvevői voltak a Hungexpo-telek visszafoglalásának.

A Patrol Group 2015. februárban alakult, és a városligeti biztonsági cégek közül ennek már vannak bejelentett munkavállalói is, méghozzá 13. Tulajdonosa Farkas Zoltán, akitől Győrfi tavaly vette meg a Patrol F and B Kft.-t.

A Patrol Goroup jól kezdett, alapítása évében 24 milliós árbevételt produkált. Ez azonban a cég eredményében nem tükröződik pozitívan: adózott eredménye másfél millió negatívumot, saját tőkéje – egy év működés után – mínusz 59 ezer forintot mutat.

Az idei eredménye már biztosan jobb lesz, tekintve, hogy a Városliget Zrt. másik – szintén hirdetmény nélküli – megbízását is elnyerte. Ez a volt Hungexpo-telek bontási területén emelt szintű, a Városliget Zrt. sürgősségi értesítése alapján egy időben, nagy létszámmal jelen lévő őrzés-védelmi feladatok ellátására vonatkozik a bontási munkálatok idejére. A megbízás keretösszege – feltűnő módon – megegyezik azzal a 17,5 millió forinttal, amelyért a PG a terület alapszintű biztosítását is elvállalta.

A két megbízásnak nemcsak a keretösszegei, a dátumai is megegyeznek, és az is, hogy a Patrol Group egyedüli versenyzőként nyerte el mindkettőt.

Az emelt szintű helyszínbiztosításra azért van szüksége a Városliget Zrt.-nek, mert „a munkálatok elvégzéséből és további folytatásából eredően következhetnek be olyan cselekmények, amelyek szükségessé teszik azonnali – 24 órán belüli – intézkedésként akár 100 fő feletti élőerős őrzés egyidejű megjelenítését, felvonulását”.