Nem találkozhat Obamával a kurafizó elnök

Fotó: AFP / KING RODRIGUEZ

-

Obama nem fog találkozni kollégájával, Dutertével.


Barack Obama lemondta találkozóját az őt sértegető Fülöp-szigeteki elnökkel. Rodrigo Duterte kedden, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége, az ASEAN laoszi csúcsértekezletén találkozott volna az USA elnökével. Duterte azonban hétfőn azt üzente Obamának, hogy ne merje megkérdőjelezni a kábítószer ellen hirdetett háborúját. „Ha mégis megteszi, szitokáradatot zúdítok az ördögfajzatra!” A Fülöp-szigeteki államfő kedden már azt mondta, „sajnálja, hogy a sajtónak tett megjegyzései ilyen vitához vezettek”. A Fülöp-szigeteki kormány pedig közölte, hogy „nincs semmi baja az Egyesült Államokkal”.

Dutertét az úgynevezett drogellenes háborúja miatt bírálják. Beiktatása óta 2400 embert megöltek, és nem tudni, kik követték el a gyilkosságok többségét. Duterte közölte, hogy folytatja hadjáratát. Obama viszont azt mondta: tisztában van a kábítószer-kereskedelem elleni harc jelentőségével, de annak a jogállamiság keretein belül kell maradnia.

A Fülöp-szigeteki elnök sértegetése után Obama megbízta munkatársait, hogy vizsgálják meg, ilyen körülmények között van-e lehetőség érdemi párbeszédre. „Amikor találkozóm van valakivel, előtte mindig meg akarok győződni róla, hogy ez gyümölcsöző lesz, és sikerül valamire jutnunk.” Duterte korábban gyalázta már Ferenc pápát és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt is.