Nem találják a régi feljelentést a Quaestor ETO Park-beruházása ellen

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Nem először nyomoznak hűtlen kezelés gyanújával a Quaestor győri ETO Park-beruházásának hitelezése miatt. 2011-ben az MFB kérésére a Kehi már egyszer feljelentést tett az ügyben. Az a furcsa a dologban, hogy nem találják ezt a feljelentést. Bár elvileg az évekkel ezelőtt indult nyomozást nem szüntették meg, annak nyomai nincsenek meg a rendőrségen.


A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2010-ben hivatalba lépett vezetése teljesen átvilágította önmagát. Ekkor az MFB a tulajdonosi jogokat gyakorló Fellegi Tamás fejlesztési miniszternek továbbította az erről szóló vizsgálati anyagot. Fellegi kezdeményezésére Navracsics Tibor igazságügyi miniszter vizsgálatra utasította a Kehit. Végül utóbbi tett feljelentést, melynek nyomán hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása miatt állítólag hat büntetőeljárás indult. (A szóban forgó, nem nevesített ügyekben a hivatal szerint összesen 47 milliárd forint kár érte az MFB-t.) – írja a lap.


Végül a hat ügyből kettőt a BRFK azzal az indokkal szüntetett meg, hogy „a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”.


A Népszabadság szerint a két megszüntetett eljárás egyike sem az ETO Park-beruházáshoz kapcsolódott, hiszen az ügyben nem merültek fel olyan új tények vagy adatok, amelyek 2011-ben ne álltak volna rendelkezésre. Mivel a Kehi feljelentőként még nem kapott a nyomozást megszüntető határozatot az ügyben, ezért azt feltételezik, hogy még tart a nyomozás.


Az ETO Park-ügy még sincs a rendőrségen, mivel a rendőrség és a Fővárosi Főügyészség részéről is egybehangzóan azt közölték a Népszabadsággal, hogy ilyen ügyben nem nyomoznak.Pedig még 2010-ben készült el az a szakértői jelentés, amely először kongatta meg a vészharangot a Magyar Fejlesztési Banknál. A bank hosszas politikai egyeztetés után döntött a Quaestor győri projektjének hitelezéséről. Továbbá a lap információi szerint a stadionba befektető alvállalkozók már a kezdetektől fogva panaszkodtak, hogy nem kapják meg időben a pénzüket. Nem értették, hogy a bank miért nem utal. Persze, az MFB utalt, azonban a beruházást bonyolító Quaestor-cég olykor „máshová utalta tovább a pénzt” – írja a nol.hu, melynek úgy tűnik, a stadionra szánt pénzek egy része már akkoriban is a kötvényesek kifizetésére ment el, mert egyes források szerint már akkor fizetési gondjai voltak a Quaestornak.


Amikor az MFB új vezetése mindezzel szembesült, megtette a szükséges lépéseket. Az nem világos csupán, hogy miért a miniszterüknek jelentettek, miért nem fordultak közvetlenül a hatóságokhoz. A lap kiemeli: akkor két miniszter kezén is keresztülmentek a vizsgálati anyagok, két kormánytag és két hatóság is tudhatott arról, hogy rossz kezekbe került a győri futball, a Kehi is vizsgálódott az ügyben, ennek ellenére akkor – nem tudni, miért – mégsem tört ki a botrány.