Nem találják a fogást az Orbán elleni merénylőkön

-


Két és fél hónappal az elfogásuk után még mindig csak lőfegyverrel, lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítják azt a két férfit, akik állítólag a miniszterelnök ellen terveztek merényletet novemberben. Erről a Magyar Nemzet számolt be.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai november 21-én Újbudán fogták el a 62 éves gödöllői M. Pétert és a 60 éves budapesti R. Gyulát. Egyikük Volvójával állítólag a XII. kerületbe tartottak, hogy megöljék Orbán Viktort. Legalábbis a Blikk akkor a miniszterelnököt nevezte meg célszemélyként, ezt az információt azóta sem cáfolták.

A gyanúsítottak Volvójából géppisztolyok, hangtompítók és tetemes mennyiségű lőszer került elő. Pintér Sándor belügyminiszter M. Péter és R. Gyula elfogásáról azt mondta: lehallgatták őket az autójukban, lakásukon, illetve lehallgatták telefonbeszélgetéseiket is.

„Meg kell győzni a mostani vezetőket, hogy adják fel a hatalmukat. A meggyőzés lehet persze egy darab ólom formájában, a fejbe”; „Végre fegyvert fogunk, kinyírjuk az összes rohadék alacsonyrendű génhulladékot magunk közül, együtt a kormányokkal, akik ma hatalmon vannak.” Többek között ez hangzott el a beszélgetések során.

Tasnádi László a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára mindehhez még annyit tett hozzá, hogy kormánytagot akart kivégezni a két elfogott férfi. A TEK egyébként csak egy kormánytagot, Orbán Viktort védi. Az államtitkár azt nem árulta el, pontosan ki ellen tervezett támadást a két elfogott. Tasnádi szerint a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, „hadsereg” elnevezésű csoporthoz tartoztak.

Mindkét elfogott férfi büntetett előéletű. Egyiküket 2015 májusában ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba. A másik férfi 2014 novemberében szabadult a lőfegyverrel visszaélés miatt kiszabott 7 és fél éves szabadságvesztéséből, utóbbi így már különös visszaeső. Mindketten előzetes letartóztatásban vannak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ellenük. Az NNI minden bizonnyal meggyanúsította volna már a két férfit legalább terrorcselekmény előkészületével.

A lap úgy tudja, hogy a két gyanúsított ellen a készülődő Orbán-merényletre továbbra sincs más bizonyíték, mint lehallgatásaik hangfelvételei. A beszélgetések azonban zavarosak. Ez viszont egyelőre a gyanúsításukhoz sem elegendő, így marad a lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés gyanúja.