Nem szolgáltak örömhírrel a NAV-nál Vágó Gábornak és társainak

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Polgári engedetlenkedtek, de nem hallhatták, hogy Vida Ildikó NAV-elnök lemondott. A tiltakozók szerint így is elérték céljukat.


Tíz órára hirdették meg a civil akciót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dob utcai épületéhez, ahol egyesével húztak sorszámot a szereplők. Az ügyfélszolgálati irodába a sajtó munkatársait is beengedték, de a nagy kamerákat valamiért nem. Először a molinókat is elpakoltatták, de azokat az irodában újra kifeszítették a civilek.

Nagyjából fél 12-kor kerültek sorra az első érdeklődők. Vágó Gábor még az esemény előtt elmondta, mindenki kérdezzen arról, amiről csak szeretne. Ő Vida Ildikó és Somos Katalin lemondása felől érdeklődött, az ügyfélszolgálaton dolgozó hölgy erre csak annyit tudott válaszolni, hogy erről nincs tudomása, de érdeklődjön inkább a NAV sajtóosztályán. Vágó másik kérdése az volt, hogy ha Vida Ildikó a saját ügyében vezetheti a vizsgálatot, akkor ő (Vágó) is vizsgálhatja-e saját adóbevallását. Erre azt a választ kapta, hogy önellenőrzést kérhet a NAV-tól.


Vágó Gábor


A volt LMP-s képviselő Vágó, akinek saját bevallása szerint ma már az a titulusa, hogy adófizető, később a sajtó munkatársainak elmondta, két eredménye volt a mai akciónak. Az egyik, hogy megmutatták a kormánynak, ezt a témát továbbra sem lehet a szőnyeg alá söpörni, a másik pedig az, hogy a 20-25 akcióban résztvevő, illetve a többi, valódi ügyfél beszélgettek és megosztották a véleményüket egymással.

Ez valóban így volt. Egy hölgy például először hangosan elkezdte kinyilvánítani a nemtetszését az akcióban résztvevőkkel szemben, aztán elkezdett velük beszélgetni. Elmondta, ő egyetért azzal, hogy nincs rendben, ami ma Magyarországon történik, de szerinte nem ér semmit ez a polgári engedetlenség.

A civilek egyébként felajánlották sorszámaikat a valódi ügyfeleknek, hogy gyorsabban intézhessék ügyüket, így került korábban sorra az említett hölgy is.

A tiltakozók közül többen is elnézést kértek az ügyfélszolgálaton dolgozóktól, hogy ezzel nyaggatják őket, azt magyarázták nekik, hogy nem őket akarják ezzel idegesíteni. Egy résztvevő a VS.hu-nak elmondta, neki az ügyfélszolgálatos elárulta, hogy van véleménye az ügyről, de ez a munkahelye, így arról csak az épület falain kívül nyilatkozna. Egy másik résztvevő pedig úgy nyilatkozott: ő azért jött ma el, hogy „itt értesülhessen arról az örömhírről, hogy lemondott Vida Ildikó, de ez sajnos nem történt meg”.

A polgári engedetlenség folytatódik, egyrészt azért, mert negyed egyig a tiltakozók fele sem került még sorra, másodsorban pedig azért, mert délután 3-kor a vidéki megyeszékhelyeken is lesznek hasonló akciók a NAV ottani irodáiban.