Nem szívesen, de leülünk egy asztalhoz Kubatov Gáborral

-

A Fradi-ultrák üzentek a klub elnökének: ők készek a kompromisszumra, csak tárgyaljanak. Szerintük morális válságban van a klub, de azt is tudják, hogy saját magukat is meg kell rendszabályozni, hajlandóak erre is. Várják Kubatov Gábor válaszát.


Utoljára 2013 októberében tartott a Ferencváros szurkolóinak ankétot Kubatov Gábor, azóta az elnök és az ultrák között elmérgesedett viszony miatt nem találkoztak a klub vezetői a drukkerekkel. Az FTC három legnagyobb szurkolói csoportjának (Green Monsters, 16-os szektor, EEE Mozgalom) vezetői ezért egy asztalhoz ültek, és saját maguknak szerveztek egy ankétot a Lurdy-házba, ahova több száz fradista érkezett meg. Nők, gyerekek és idősek is jöttek, egy 72 éves bácsi is kíváncsi volt arra, hogy mi hangzik majd el az összejövetelen.

A klub elhunyt legendájára, Rudas Ferencre emlékezve gyászszünettel kezdődött az ankét, amelynek három témája volt:
  1. A hagyományok semmibe vétele
  2. A vénaszkenner
  3. Mikor tér vissza a Fradi-tábor a lelátóra?


A hagyományok semmibe vétele

Az ankéton főleg Hamberger Ádám, a Green Monsters vezetője, a capo (előénekes a meccseken) fogalmazta meg a három szurkolói csoport nevében az aggályokat, amelyek közül számukra az első pont a legfájóbb. „Nem tudjuk elfogadni, hogy a klub célja, hogy kiszorítsa a stadionból az 1928 óta létező B-közepet. A Ferencváros attól más, mint a többi klub, hogy a szurkolótábor, a vezetőség és a csapat együtt alkot egy nagy egységet. A Ferencváros mára elveszítette azt, amitől Ferencváros” – fogalmazott Hamberger.Az ultrák a hagyományok semmibe vételének tartják azt is, hogy nem Albert Flórián nevét viseli az új stadion, hogy a Telekom-támogatás miatt egy napra lilába borult a stadion, hogy szerintük meggyalázták a klub kabalaállatát, a Fradi-sast, hogy a mérkőzések előtt nem az eredeti Fradi-induló szól.

„A politika teljesen rátelepedett a magyar focira, de valójában a Ferencvárossal is csak az történik, mint az egész országgal. Hozzá nem értő emberek vezetik a fociklubokat, a sportklubokat, a szövetségeket, egyáltalán bármilyen intézményt az országban. Azt szeretnénk, ha politikamentes lenne a magyar labdarúgás, ha nem a politika játékszere lenne, ha nem itt mosnák a pénzüket a politikusok.


Morális mélyponton van a Ferencváros.

Az, hogy a nézőszámról folyamatosan hazudnak a klub vezetői, az csak egy dolog. De az, hogy 5-6 ezer ember menjen ki a szezon hazai nyitómeccsére, amelyet nem közvetít a tévé, és szombaton délután verőfényes napsütésben rendeznek meg, az a Ferencváros esetében megengedhetetlen” – utalt Hamberger a Puskás Akadémia elleni bajnokira, amelyet a hivatalos adatok szerint 6124-en néztek meg a helyszínen.

Szerinte így is rengeteg fizetett szurkoló van a Groupama Arénában, úgy gondolja, az új B-közepet a klub pénzeli. A Ferencváros több meccsén lehetett látni egy középkör méretű Fradi-címeres molinót, Hambergerék megkeresték azt a céget, amely legyártotta azt, és kértek rá egy árajánlatot.„1 millió 281 ezer forintba került volna, és akkor még nem beszéltünk a többi zászlóról, például a kétrudas, a játékosok arcképét ábrázoló molinókról. Nyilvánvalóan ezt a klub fizette, márpedig mi ennyi pénzből, másfél-kétmillió forintból egy egész szezonra jóval igényesebb, görögtüzes koreográfiát tudnánk csinálni. Tudom, hogy korábban Kubatov Gábor azt mondta, hogy mi átvertük őt, és többek között olyan pirotechnikát vittünk be a stadionba, amelyet ő nem engedélyezett, de állok elébe bármilyen feljelentésnek: a klub korábban minden egyes koreográfiánkról és pirotechnikánkról tudott, és engedélyezte is. Nem biztos, hogy mindig Kubatov Gáborral egyeztettünk, hanem a klub egy alkalmazottjával, de mindig mindenről tudtak.”


Az Albert-stadion ezzel a koreóval búcsúzott:


Vénaszkenner

Hamberger kiemelte, hogy alapvetően nem a vénaszkenner miatt nem mennek be a stadionba, hanem a fent említett morális problémák miatt. „Az egy hülyeség, hogy nem akarom kiadni az adataimat, nekem nincs mit takargatnom. Sok rendezvényen vállaltam már a nevemet, tudnak rólam mindent. Olyannyira, hogy egyszer egy rendőr urat hívtam egy rendezvényünkkel kapcsolatban a céges telefonomról, soha nem beszéltem még vele előtte, mégis úgy vette fel a telefont, hogy Jó napot kívánok, Hamberger úr!”


Egy szurkolói hozzászólás az ankéton:


Az ankéton felvetették azt is, hogy hozott-e bármilyen javulást a vénaszkenner, hiszen Hamberger szerint elvileg azért is szerelték fel a berendezést, hogy megszűrje a stadionba nem illő személyeket, és minél több gyerek és család menjen ki a meccsekre.

„Mindenki gyerekként kerül ki a stadionba, és biztosan nagyon sokan vannak vele úgy, mint ahogy én voltam, hogy gyerekként nem is a pályát néztem, hanem a görögtüzet és azt, ahogy a tábor szurkol. Érdekes, hogy mindig az Újpest elleni derbire telik meg a stadion, pedig elvileg ott van a legtöbb káromkodás és pirotechnika. Most pedig van egy ultramodern, pirotechnika nélküli, sasreptetős, túlbiztosított stadionunk, csak éppen szurkolók nincsenek benne. Ha annyira jó ez így, akkor hol vannak a családok? Miért nem telik meg velük a stadion?”


Megtelt a Lurdy-ház egyik konferenciaterme az ankéton


Hamberger ugyanakkor elismerte, hogy vannak olyan szurkolók, akik miatt néha jogos a csürhe jelző, amivel a fradisták egy részét szokták illetni, de ahogy ő fogalmazott „belátjuk, hogy be kell rendszabályozni magunkat.” Az ankét után arról kérdeztük a Green Monsters vezetőjét, hogy pontosan mit értett ezalatt, mire kifejtette, hogy meccsnapokon bizonyos mértékű alkoholtilalmat rendelne el. „Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet inni, csak azt, hogy


aki hullarészeg, és nem tud kulturáltan viselkedni, azt kitaszítjuk magunk közül.

De említhetném azt is, hogy már korábban is lejártunk a meccsek előtt a metróaluljáróba, és figyeltünk arra, hogy senki ne rongálja a szerelvényeket. De a stadion belüli erőszakot és rongálást is elítéljük, ez ellen is fellépnénk.”

Hamberger továbbá azt is elárulta, hogy öt éve létrehozták a Fradi Box Clubot azzal a céllal, hogy a szurkolókat a sportra és a sportos életmódra neveljék, ebbe az irányba szeretnék elvinni az ultrákat.


A Fradi Box Club:

Posted by FradiBox Fight Club - FFC on Saturday, 2 January 2016

Arra a kérdésre, hogy miért nem engednek az ultrák, és szkennelnek be, hiszen bentről sokkal jobban tudnák hallatni a hangjukat, és talán könnyebben célt érnének, Hamberger így felelt: „Én nem tudok bemenni, és szurkolni valaminek, ami nem a Ferencváros, még ha el is vették az életemnek egy fontos részét.


Én nem a játékosokat vagy a vezetőket szeretem, hanem a Fradit.

És egyébként is mi értelme lenne bemenni? Láttuk, hogy mi történt Békéscsabán, szidták a csabai ultrák Kubatov Gábort, erre kiürítették a szektort. Nálunk is találnának valamit egyből a secusok, akiket ugyan kivernénk a szektorunkból, de utána jönnének a rohamrendőrök, elvinnének közülünk 20 embert, és ezzel ők nyernének. Ismét ránk húznák, hogy bűnözők vagyunk, most azonban teljesen legálisan működünk, jogilag egyáltalán nem vagyunk támadhatóak.”

Az ultrák először tiszta viszonyokat szeretnének, amint sikerül lefektetni minden szabályt, ők bemennek szurkolni. „Mi kompromisszumkészek vagyunk. Nem szívesen, de leülnénk Kubatov Gáborral egy asztalhoz tárgyalni, és biztos vagyok abban, hogy ha beszélhetnénk a klubbal, akkor egyezségre jutnánk. Szóval innen is üzenjük Kubatov Gábornak, hogy mi hajlandóak vagyunk tárgyalni.”

Az is elárulták a szervezett csoportok, hogy hajlandóak az FTC Baráti Körön, mint egyetlen rendelkezésre álló lehetőségen keresztül a rendes tagság megszerzésére, így - a nyugaton jól működő módon - szavazati joguk lenne a klubon belül. „Bár szerintem addigra erre is kitalálnak valamit Kubatov Gáborék, de addig is a 4 ezer forintos éves tagsági díjat megéri kifizetni, ezért erre biztatok mindenkit” – mondta Hamberger, aki egy közös szurkolással zárta az ankétot:Az elhangzottakra természetesen szeretnénk reagáltatni a Ferencvárost is, a klub kommunikációs vezetőjének, Volly Györgynek elküldtük kérdéseinket. Amint érkezik válasz, közöljük a klub álláspontját is.