Nem szerepel járulékcsökkentés az adócsomagban

Forrás: MTI/MTVA / Máthé Zoltán - Képünk illusztráció

-

Várhatóan később lesz kidolgozott járulékcsökkentési terv, most a kocsmazene kaphat adókedvezményt, Hollywood meg nagyon jól járhat.


Egyelőre nyoma sincs a frissen benyújtott adótörvényekben a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által beígért járulékcsökkentésnek. Ennek oka vélhetően az, hogy Vargáék komplex megoldást akarnak a tehercsökkentésre – vagyis hogy a felszabadult forrást a vállalkozások adják át a munkavállalóknak –, így annak kidolgozása még várat magára.

A javaslat azonban e nélkül is tartogat újdonságot. A jövedelemadóban apróbb változások lesznek: a cafeteria után fizetendő adó szorzója a korábbi 1,19-ről 1,18-ra csökken, ezzel egy év csúszással ugyan, de követi a törvény a személyi jövedelemadó kulcsának csökkentését 16-ról 15-re. A fizető vendéglátást folytató magánszemélyek tételes átalányadója a mostani évi 32 ezer forintról 38,4 ezer forintra nő – tipikusan így adóznak az Airbnb-ben utazó magánszemélyek. Ez valójában nem lesz effektív tehernövelés, mivel ezzel párhuzamosan megszűnik a tevékenység után fizetendő 20 százalékos egészségügyi hozzájárulás.

Az egészségügyi hozzájárulás más területen is csökken. A tartós befektetési számlákon keletkezett hozam után így már csak szja-t kell fizetni, a hatszázalékos ehót már nem. Ezzel megszűnik az állampapír előnye a többi befektetéshez képest, eddig ugyanis az állampapír után nem kellett ehót fizetni, míg a többi után igen.Varga Mihály


Vegyünk startupot, mert megéri!

Rendkívül érdekes az a módosítás, amely a külföldi színészeknek lehetővé teszi, hogy a magyarországi tevékenységük után a magyar szabályok szerint adózzanak úgy, hogy ezzel nem szereznek biztosítotti jogviszonyt. A rendelkezés nyilvánvaló célja, hogy Magyarországra csábítsák a hollywoodi produkciókat. Ha a stáb itt forgat, kaphatnak adókedvezményt, ám ezzel a módosítással a színészek bérezése is olcsóbb lesz, hiszen arányaiban meglehetősen alacsony adókat kell így fizetni. Az egykulcsos adónak köszönhetően akár brutális gázsi után is csak 15 százalék szja-t kell fizetni – némi járulékkal kiegészítve –, ami jóval kedvezőbb, mint a progresszív adózást, így magasabb kulcsokat alkalmazó más államok rendszerei.

A társasági adóban új kedvezmények jelennek meg a régiek mellett. Megjelenik a korai fázisú vállalkozás fogalma, ami praktikusan a startupokat jelenti. Ha egy cég ilyen társaságban szerez részesedést, a részesedés összege után adókedvezményt számolhat el, legfeljebb egymást követő négy éven át mindösszesen 20 millió forintot. Pluszelőny, hogy egy korábbi kedvezmény értelmében, ha a részesedést később eladja a befektető, az árkülönbözet után nem kell adóznia. Ez egy startup esetében nagyon jó ajánlat, hiszen az értékük akár sokszorosára is nőhet. Vagy nem.

Szintén kedvezmény járhat az energiahatékonysági beruházások után. Itt az elszámolható költség 30 százalékáig vehető igénybe kedvezmény, kisvállalkozások viszont akár 50, közepesek 40 százalékot is elszámolhatnak. A kedvezmény legfeljebb 15 millió euró lehet, s a berendezést legalább öt évig üzemeltetni is kell.Számlát a kocsmának

Jutott egy mókás adókedvezmény is 2017-re, a zenéskocsma-adókedvezmény. Ha egy szórakozóhelyen zenészek lépnek fel, a gázsi felével csökkenthető az adó – ám a díjat nem lehet költségként elszámolni. Ennek célja az lehet, hogy a kocsmák számlát kérjenek a zenészektől, a szórakoztatás ne feketén menjen. Kérdés, ki választja majd ezt a lehetőséget a korábban megszokott zsebbe fizetés és ingyenes fogyasztás helyett.

A kisvállalkozók tételes adójában (kata) fontos változás lesz, hogy hatmillió forint helyett 12 millió forint lesz a határ, ami felett 40 százalékos büntetőadót kell fizetni a kata mellé. Ezzel együtt az alanyi áfamentesség határa is emelkedik, ám itt érdemes figyelni, mert hatmillió forint helyett nem 12, csak nyolcmillió lesz ennek határa.