Nem szépítik meg az októbert a hegyi hidegrekordok

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Az ország legmagasabb pontján kedden nem volt melegebb 2,4 foknál. A héten 17 foknál többre sehol se számítsanak, áll a Köpönyeg.hu előrejelzésében.


Csütörtökön folytatódik a borongós ősz időjárás. Az erősen felhős, vagy borult égből délnyugat felől továbbra is többfelé várható ismétlődő eső, zápor, zivatar. A Tiszántúlon csak elszórtan számíthatunk csapadékra, míg a Dunántúl nyugati megyéiben jelentős mennyiségű (akár 30-50 mm) eső lesz. A többfelé élénk délkeleti szelet erős lökések kísérik. Általában 13 és 19 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de a kevésbé esős Tiszántúlon 20 fok körül is lehet.


időjárás, tél, talajmenti fagy, Zabar, dér

Hidegrekord dőlt Kékestetőn és a János-hegyen

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint mostanáig 1973-ban volt a leghidegebb október 13-án, akkor a Kékestetőn 2,7 Celsius-fokig melegedett a levegő. Kedden ugyanitt viszont a maximális hőmérséklet mindössze 2,4 fok volt.

Az október 13-i fővárosi hidegrekord mostanáig 6 fok volt, amelyet 1952-ben és 1973-ban rögzítettek, most viszont – ismét a János-hegyen – csak 5,5 fokot mértek.

Pénteken dél, délnyugat felől újabb nedves léghullámok éri el hazánk térségét. A Dunántúlról áttevődik a csapadék súlypontja a középső és a keleti területek fölé – itt várható többfelé kiadós mennyiségű eső, záporeső. Továbbra is erős lehet a délkeleti szél. 17 foknál melegebb nem nagyon lesz.

Szombaton jelentősen csökken a felhőzet, már csak eleinte a keleti tájakon valószínű újabb csapadék. Párás, foltokban ködös lesz a levegő. 12-17 fok közötti értékeket mérhetünk.

Vasárnap változóan felhős, párás, néhol tartósan ködfelhős időre van kilátás. Elszórtan lehet szitálás, vagy gyenge eső. A hőmérsékleti értékek a szombatiakhoz hasonlóak lesznek.

Hétfőn erősen megnövekszik a felhőzet és a nap első felében többfelé lehet eső, zápor. Megerősödik, majd viharossá fokozódik az északnyugati szél. Hidegfront érkezhet. 11-16 fok között alakulhat a hőmérséklet.