Nem szedheti be az állam a cigicégek és a hipermarketek különadóját

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Amíg az Európai Bizottság nem fejezi be a vizsgálatát, nem kell fizetniük a nagyobb cégeknek.


Az Európai Bizottság azonnali vizsgálatot kezdeményezett a nagy cigarettacégekre tavaly kivetett egészségügyi különadó és a nagy áruházláncokat sújtó élelmiszer felügyeleti díj ügyében – adta hírül a testület.


A kormány addig nem szedheti be ezeket a díjakat a cégektől, amíg tart a bizottság vizsgálata. A közlemény szerint a sávosan kivetett adótételek mindkét esetben súlyosan diszkriminatív jellegűek lehetnek a tagállami cégek számára, míg a hazai cégeknek lényegében nem kellett megfizetniük ezt a terhet. „A Bizottság ebben a szakaszban mindkét ügyben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az árbevételen alapuló adómértékek progresszív jellege – az uniós állami támogatási szabályok megsértésével – szelektív előnyt biztosít az alacsony árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak a versenytársakkal szemben" - olvasható a közleményben.

Az élelmiszer-felügyeleti díjból nagyjából 30 milliárdot, míg a cigarettacégekre kivetett egészségügyi hozzájárulásból több mint tíz milliárdot - ebből 6 milliárd forint körüli összeget a Philip Morris - szedett be eddig a magyar állam.