Nem szavazta meg a roma diák támogatását a holokauszttagadó jobbikos

-

Ágoston Tibor képviselő szerint a jelöltnek bizonyos hiányosságai vannak, és létre kellene hozni a Rostás Winnetou felzárkóztató programot. A frakciója is elítélte.


A debreceni közgyűlés egyik napirendi pontja egy tehetséggondozó programról szólt. A hátrányos helyzetű, jól tanuló, tehetséges gyerekek továbbtanulását támogató programban a diákok havi tízezer forintot kaphatnak, ha sikeresen felvételiznek középiskolába – jelentette az RTL Klub. Az idén két jelölt volt, és az RTL Klub úgy tudja, a két jelölt roma. A közgyűlésen Ágoston Tibor jobbikos képviselő azt mondta, szerinte a jelölt nem érdemelte ki a támogatást, mert "bizonyos hiányosságai" vannak, de ezt nem fejtette ki.

"Ha egyszer azt mondjuk, hogy Arany János Tehetséggondozó Program, akkor az a tehetségekről gondoskodjon, és ne olyanokról, akiknek esélyt akarunk adni arra, hogy majd megmutassa, hogy ő tehetséges-e vagy nem" – mondta a jobbikos képviselő. "Vagy pedig csináljunk egy olyan programot, aminek mondjuk Rostás Winnetou lesz a neve, és felzárkóztató program."A polgármester azonnal visszautasított bármilyen faji vagy etnikai megközelítést. A Jobbik az esetről csak annyit mondott, hogy "Ágoston Tibor képviselő úr válaszában nyilván tévedett, ugyanis Rostás Winnetou Tehetséggondozó nevű intézmény létezéséről nem találtunk semmilyen információt".

A két fiatal támogatásáról szóló javaslatot 29 igen szavazattal fogadták el, egyedül Ágoston szavazott ellene.

A jobbikos képviselő 2016 márciusában kapott 750 ezer forintos büntetést holokauszttagadás miatt – írta az Index. Ágoston 2014 januárjában „hollókamuként” és „hollókasztként” beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen, ezzel a bíróság szerint megvalósította a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettet.Reagált a frakció

A négytagú Jobbik-frakcióból egyedül Ágoston Tibor szavazott nemmel a tehetséggondozó programról és a támogatásról szóló előterjesztésre – írja közleményében Kőszeghy Ábel. A párt debreceni frakcióvezetője az is írja, hogy Ágoston azt állítja, nem volt tudomása a két támogatandó gyermek származásáról, és mivel hátrányos helyzetű, jól tanuló, tehetséges gyerekek továbbtanulását támogató programról volt szó, szerinte az egyik gyermek nem felelt meg a három kritériumból kettőnek, ezért szavazott nemmel a napirendi pontra.

A döntéséhez fűzött megjegyzését – amely a közgyűlésen elhangzott –, elfogadhatatlannak tartjuk, azzal a többi debreceni jobbikos képviselő nem tud és nem is kíván azonosulni. A debreceni Jobbik belső vizsgálatot indít Ágoston Tibor közgyűlésen elhangzott kijelentései kapcsán. Az eljárásnak következménye lesz – írja közleményében Kőszeghy.