Nem szankcionálja az unió a kvótát ellenző országokat

Fotó: MTI/EPA / OLIVIER HOSLET

-

Az eddigi tárgyalásokon sokan csalódtak, újabb egyeztetés jöhet a menekültválság kezeléséről.


Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy tévényilatkozatban pénzügyi szankciókat szorgalmazott azon tagállamokkal szemben, amelyek elutasítják a kvótarendszert, az Európai Bizottság – a távirati iroda által meg nem nevezett – szóvivője azonban újságíróknak azt mondta, hogy ilyen intézkedésre nem lát uniós jogi eszközt.

„Ez nem tartozik azon opciók közé, amelyeket jelenleg vizsgálunk” – tette hozzá.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter tévényilatkozatban szólította fel szolidaritásra a visegrádi országokat a menekültek befogadását illetően. António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa rendkívül csalódást keltőnek nevezte a hétfő esti rendkívüli uniós belügyminiszteri tanácskozás kimenetelét.Újabb egyeztetés

Miután az uniós országok belügyminiszterei nem jutottak teljes körű megállapodásra hétfő esti tanácskozásukon a menekültválság kezelésének ügyében, az Európai Bizottság újabb tárcavezetői szintű egyeztetést szorgalmaz, a lehető leghamarabb.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény keddi sajtótájékoztatóján az egyik szóvivő úgy vélekedett, hogy a menetrend szerint október 8-án esedékes újabb belügyi tanácsülés előtt szükség lehet ilyen megbeszélésre. Ezt azonban az EU soros luxemburgi elnökségének jól elő kell készítenie.

Az európai bizottság azon javaslatára vonatkozóan nem született meg a teljes körű megállapodás, miszerint a korábbi 40 ezer fő mellett további 120 ezer menekültet vegyenek át – meghatározott kvóta alapján – a tagállamok a migrációs nyomásnak leginkább kitett országoktól. A 40 ezer főről szóló májusi bizottsági indítványban még csak Olaszország és Görögország, az újabban előterjesztett 120 ezres elképzelés szerint e két ország mellett Magyarország is a kedvezményezettek közé tartozna.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekben illetékes görög EU-biztos kedden az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt csalódottságának adott hangot amiatt, hogy ez utóbbi javaslatot több tagállam elutasítja. Avramopulosz szerint az ügy az európai szolidaritás „töréstesztje”.