Nem számítanak meglepetésre az amerikai elektorok hétfői szavazásán

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Hivatalosan ők döntik el, ki lesz az USA új elnöke.


Helyi idő szerint hétfőn adja le szavazatát az elektori kollégium 538 tagja az Egyesült Államok új elnökére. Az elektorok a december második szerdáját követő első hétfőn – nagyjából hat héttel az elnökválasztás után – adják le hivatalosan szavazatukat az elnökre és alelnökre. A szavazás eredményét január 6-án közlik a kongresszussal, és a végeredményt ezt követően hirdetik ki hivatalosan. Az új elnököt január 20-án iktatják be hivatalába.

Az elektorok voksolása az egyes szövetségi államokban és Washington DC-ben általában formalitás, hiszen az elnökválasztás végeredménye már a november 8-i szavazás után kiderült. Donald Trump megkapta az elektori szavazatok egyértelmű többségét – 30 szövetségi államban összesen 306 voksot. Hillary Clinton viszont megszerezte a választópolgárok által leadott összes szavazat többségét.


Nagyobb figyelem

Trump várhatóan el is nyeri majd az elektorok voksának többségét, de az elektori kollégium szavazását idén mégis a szokásosnál nagyobb figyelem övezi. Több elektort is arra kértek, hogy menjenek szembe az államukban a novemberi elnökválasztáson született eredménnyel, és ne Trumpra szavazzanak. Feszültséget okoztak a médiában megjelent hírek is, amelyek szerint Oroszország Trump érdekében hackertámadásokkal próbált beavatkozni az elnökválasztás folyamatába.

Az amerikaiak több elektort e-mailekkel és telefonhívásokkal bombáztak, és azt követelték tőlük, hogy ne Trumpra szavazzanak. Csaknem ötmillióan írták alá azt az internetes petíciót, amelynek célja, hogy megakadályozzák Trump hivatalba lépését. „Felszólítjuk a »lelkiismeretes elektorokat«, hogy


védjék meg az alkotmányt Donald Trumptól, és támogassák a leadott szavazatok szerinti győztest.

Nincs nyoma azonban az amerikai elnökválasztás eredményének megváltoztatásához elegendő erejű lázadásnak. Ha esetleg egy-egy elektor enged is a nyomásnak, és Clintonra szavaz, Trump kétségkívül úgy is könnyedén megszerzi a többséghez szükséges 270 elektori szavazatot.