Nem száll le a kormány a Norvég Alapról

Fotó: MTI / Rosta Tibor / MTI / Rosta Tibor

-

A Miniszterelnökség felkéri a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára, hogy kiderüljön: igaz-e a kormány gyanúja, miszerint az alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civileket támogattak.


A vizsgálat várhatóan három hónapig tart – nyilatkozta az MTI-nek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. A Kehi-vizsgálat eredményét bemutatják majd a norvég kormánynak is. Csepreghy Nándor szerint ha a kormány gyanúja beigazolódik, akkor az alapot ad majd arra, hogy az egész rendszert újratárgyalják.


A kormány április óta folyamatosan kéri a Norvég Alapot, hogy függessze fel az Ökotárs Alapítványon keresztül működtetett programjait, mert álláspontja szerint a szervezet az LMP szatellitszervezete és politikai tevékenységet is folytat. A norvég kormány májusban a Norvég Alap összes magyarországi programját felfüggesztette, kivéve azokét, amelyekét a kormány kérte. Az ügy előzményeiről, hátteréről és lehetséges megoldásairól ebben a cikkünkben olvashat.


Mi is az a Norvég Alap?

Nem is egy, hanem két alapról van szó, az EGT Alapról és a Norvég Alapról, és nemcsak Norvégiáról. Norvégia, Izland és Liechtenstein mint donor országok hozták létre. Ezek nem uniós tagok, de az unióval együtt alkotott Európai Gazdasági Térség (EGT) tagjaiként gazdasági kedvezményekben részesülnek. Az EU finanszírozásához viszont nem járulnak hozzá, ezért ezekből az alapokból támogatják a szegényebb tagállamokat, az uniós térség országai közti különbségek kiegyenlítését. Ez egyébként gazdasági érdekük is, hiszen így idővel termékeikre nagyobb lehet a fizetőképes kereslet. A Norvég Alap kedvezményezett országai az EU-hoz 2004 óta csatlakozott 12 tagállam, köztük Magyarország (40 milliárd forintos támogatással). Az EGT Alap e 12 országon kívül támogatja Görögországot, Spanyolországot és Portugáliát. Minderről itt tájékozódhat részletesen. Magyarország viszonylag nagy arányban részesedik a két alap támogatásából. Az aktuális kifizetési időszakban 153,3 millió eurót (46 milliárd forintot) kapott. Eddig 12 millió eurót már folyosítottak is a hazánkra eső részből.