Nem szabadulunk fel az orosz blokád alól, Szijjártó sem tett ellene

Fotó: AFP / SERGEY GAPON / AFP / SERGEY GAPON

-

Az Európai Unió külügyminiszterei vita nélkül hagyták jóvá, hogy január 31-éig fennmaradjanak a szankciók Oroszország ellen. Ennek viszont az a következménye, hogy az oroszok is fenntartják az embargót a magyar árukkal szemben.


A meghosszabbítás alapja az uniós csúcsvezetők márciusi közös elhatározása, hogy a szankciók feloldásának feltételeként Oroszországnak maradéktalanul teljesíteni kell a korábbi minszki megállapodást, amely békés eszközökkel oldaná fel a kelet-ukrajnai konfliktust. Ennek határideje december 31-e.

A luxembourgi megbeszélésen részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak azt mondta, Magyarország reméli, hogy a minszki megállapodásokat mindenki be fogja tartani. "Mi kizárólag a békés megoldást támogatjuk" - hangsúlyozta, és megállapította, hogy a békés megoldás kizárólag a minszki megállapodások megvalósulásával érhető el.

Az EU tavaly júliusban hozta meg Oroszország elleni szankciós döntését, miután magához csatolta az addig Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet, majd a büntetőintézkedések érvényét szeptemberben megerősítették. Így korlátozták egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint megtiltották a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportálását Oroszországba.

Cserébe viszont az oroszok nem engednek be egy csomó európai, köztük magyar terméket az országba.Kétmillió európai munkahely veszélyben

Az Oroszország elleni szankciók mintegy 100 milliárd euró veszteséget okozhatnak az Európai Uniónak, és több mint 2 millió munkahelyet veszélyeztethetnek Európában – összegezte legfrissebb jelentésében a WIFO osztrák gazdaságkutató intézet. A tanulmányt ismertető Die Welt című német lap emlékeztetett Vlagyimir Putyin orosz államfőnek arra a többszöri figyelmeztetésére, hogy „az Oroszország elleni szankció valójában Európának fog fájni”.

A WIFO szerint az Oroszország elleni gazdasági korlátozó intézkedések legnagyobb vesztese Németország, ahol csaknem félmillió munkahely kerülhet veszélybe. Németország vesztesége elérheti a 27 milliárd eurót, a német gazdasági növekedést pedig 1 százalékkal is lassíthatják a szankciók. Az osztrák gazdaságkutató szerint a lehetséges olasz veszteség több mint 200 ezer munkahely és a GDP 0,9 százaléka, Franciaországban pedig 150 ezer munkahely szűnhet meg, a GDP-növekedés 0,5 százalékkal csökkenhet.

Ezeket a számokat tovább növelik az orosz embargó következményei. Márpedig Moszkva jelezte, hogy senkinek sem ad kedvezményt, amíg az Európai Unió fenntartja a szankciókat. Gazdasági elemzők többször jelezték, hogy minél tovább tart a torzsalkodás, annál valószínűbb, hogy ázsiai vagy arab vállalkozók szerzik meg azokat a piacokat, amelyeken eddig magyar vállalkozásoknak, főként agrártermelőknek és élelmiszer-ipari cégeknek is helyük volt.