Nem sporteseményre költené a pénzét a dél-afrikai város

-

Durban lakói 2015-ben nagy örömmel fogadták, hogy elnyerték a 2022-es Nemzetközösségi Játékok rendezési jogát. Dél-Afrika sportminisztere viszont kedden felvetette a visszalépés ötletét.


Anyagi nehézségekre hivatkozva visszavonhatja rendezési szándékát a 2022-es Nemzetközösségi Játékokra Durban. Fikile Mbalula, Dél-Afrika sportminisztere szerint ha az országnak nincs elég pénze megrendezni a játékokat, vissza kell adni a rendezés jogát. Durban egyedül nyújtott be olyan pályázatot, amelyet a Nemzetközösségi Játékok Bizottsága elfogadott, és a visszalépés ügyében is ők fogják meghozni a végső döntést. Jövő héten Nagy-Britanniában ülésezik a bizottság, pénteken vagy szombaton fognak dönteni a város sorsáról.

A kormány becslése szerint a játékok megrendezése 1,2 milliárd font (kb. 450 milliárd forint) bevétellel járna. Mbalula szerint a tengerparti város így is arra van kényszerülve, hogy újragondolja a rendezést.A Nemzetközösségi Játékokat 1930 óta rendezik meg négyévente, több mint 50 ország részvételével. A rendezvény a korábbi Brit Birodalomhoz tartozó országoknak nyújt versenyzési lehetőséget, az olimpia után a legnagyobb nemzetközi sporteseménynek számít. A 2022-es lenne az első alkalom, hogy Afrikában rendezik meg a játékokat, a megnyitót Nelson Mandela születésnapjára időzítenék.