Nem sokat tesz hozzá az ország versenyképességéhez a kormány

-

A Világgazdasági Fórum jelentése alapján a magyar kormány 144 közül a 123. leghatékonyabb. Viszonyításképpen: Görögországé a 129. A globális versenyképességben jobb a helyezésünk: ott Magyarország a 60.


A magyar kormány a 123. hely ellenére néhány tizeddel magasabb pontszámot kapott, mint egy évvel korábban.

A davosi éves konferenciák rendezéséről ismert Világgazdasági Fórum jelentése szerint a leghatékonyabb kormány Katarban működik, azt követi a szingapúri, a finn, majd a hongkongi kabinet. Sokan biztosan felkapják a fejüket, de a lista szerint a 7. leghatékonyabb kormánya Ruandának van.

A top 10-be Finnország mellé két európai ország fért be: a 9. helyen álló Svájc és a 10. Luxemburg. A 10 legkevésbé hatékony kormány közül ugyancsak 3 található Európában: a 143., vagyis utolsó előtti helyen álló Olaszország, a 139. Horvátország és a 135. Szerbia.


Interaktív térképen a kormányok hatékonysági mutatói


Pénzköltés, bürokrácia, átláthatóság és jogrend

A kormányok hatékonyságán belül a Világgazdasági Fórum külön pontozta a kormány felesleges költéseit, vagyis azt, hogy mennyire hatékonyan költik el a közpénzeket. Itt Magyarország a 96. lett, pontosan ugyanakkora pontszámmal, amekkorát tavaly is kapott. (Ruanda ebben a kategóriában kapott nagyon magas pontszámot, valószínűleg azért, mert a kormány annyira kis összegek felett diszponál, hogy azokból felesleges dolgokra nem is jut.)

A kormányzati hatékonyság része a bürokrácia, vagyis hogy mennyire hátráltatja vagy segíti a gazdaságot a kormányzati adminisztráció, ebben a sorban Magyarország a 129., a pontszáma az elmúlt két évben némileg javult.

Ami az átláthatóságot illeti, a rangsorban a 119. helyet foglalja el Magyarország, pontszáma pedig romlott. A jogviták rendezéséhez kedvezőbb lett a jogi környezet – 104. hely –, az állammal, illetve a szabályokkal szemben érvényesíthető jogorvoslat tekintetében viszont fordított a helyzet, ami a 121. helyre elég.

A kormányok hatékonyságát mérő mutató a globális versenyképességi indexnek csak az egyik összetevője. Egy kormány hatékonysága hat az ország versenyképességére és a gazdasági növekedésre. A bürokrácia, a túlszabályozás, az átláthatóság hiánya és az elégtelen jogi keretek mind többletköltséget jelentenek, és fékezik a növekedést – áll a jelentésben. De mivel ez csak az egyik összetevő, az ország versenyképesebb is lehet, mint amilyen hatékony a kormánya. Ez a helyzet Magyarországgal is, amely a versenyképességi rangsorban a 60-ik helyen áll. (Ruandánál épp fordítva van, a fekete-afrikai állam a világ 7. leghatékonyabb kormányával is csak 62. a globális versenyképességi listán.)


Ez pedig a Globális Versenyképességi Index interaktív térképe