Nem sokáig reptethetjük szabadon drónjainkat, készül a törvény

Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET

-

A pár grammos kvadrokpterektől egészen a 150 kilós, pilóta nélküli légi járművekig mindent szabályozni fog a kormány. A nemzeti fejlesztési miniszter, Seszták Miklós a jobbikos Volner János kérdésére válaszolt.


Nem gondolja-e úgy, miniszter úr, hogy fontos lenne még azelőtt végezni a magyar dróntörvény kidolgozásával, hogy baleset történik? - így vonta kérdőre az ellenzéki politikus Seszták Miklóst.


A miniszter ezúttal nem szállt vitába, sőt maga is elismerte, hogy miután egyre többen és többféle módon használják a drónokat, ezért ez


belátható időn belül megválaszolandó szabályozási kérdéseket vet fel.

A pilóta nélküli légi járművek polgári alkalmazásáról szóló joganyag felülvizsgálata már meg is kezdődött, és a kormány új szabályok kidolgozását tervezi. A jelenlegi előírások ugyanis csak korlátozottan alkalmasak a pilóta nélküli kütyük tömeges elterjedésének a kezelésére.


A miniszter elmondása szerint elsősorban a biztonságos műszaki felhasználásra és a személyhez fűződő jogok védelmére lesznek tekintettel.


A cél olyan szabályozási környezet kialakítása, amely könnyen áttekinthető a nem légi közlekedési szakember felhasználók számára is.

A szabályozás kiterjed majd a mindössze néhány perces repülésre alkalmas, pár dekagrammos szerkezetekre, például a kvadrokopterekre, valamint a 100-150 kilogrammos légi járművekre is. Jelenleg csak a 150 kiló alatti drónok szabályozása tartozik nemzeti hatáskörbe, az annál nagyobb járművekre az uniós szabályozás van érvényben. Az új törvénynek figyelembe kell vennie a légi járművek és alkalmazásaik sokféleségét, miközben a lehetséges kockázatokkal arányos keretek között kell tartani az ipar és a felügyeleti hatóságok adminisztratív terheit - írta válaszában a miniszter.


Célunk, hogy a légiközlekedés-védelmi, az adatvédelmi, a felelősségi és a biztosítási kérdések mindegyikében megnyugtató megoldások szülessenek .

A fejlesztési minisztérium szerint különös figyelmet érdemel a kutatás-fejlesztésre fordítható erőforrások lehetőségének vizsgálata, mivel bármennyire is rohamosan fejlődő technológiáról van szó, a pilóta nélkül i légi járműveket nemcsak azért nem engedik a légtérbe, mert azt nem szabályozták még, hanem azért sem, mert ez a technológia szempontjából sem megoldott. A törvénytervezeten több minisztérium is dolgozik.