Nem sok esélye van, hogy Sorost terroristának nyilvánítsák

Fotó: MTI/EPA/DPA / ANDREAS GEBERT

-

Augusztus óta tart az aláírásgyűjtés az Egyesült Államokban. A Fehér Ház nem reagál a petícióra.


Már több mint 133 ezren írták alá a petíciót, amelyben arra kérik a Fehér Házat, hogy nyilvánítsa terroristává Soros Györgyöt. A petíció augusztus 20-án került fel a Fehér Ház We the People petíciós honlapjára, ahol egy hónapon belül 100 ezer aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy az elnöki hivatal válaszoljon egy-egy állampolgári kezdeményezésre.

A The Washington Times megjegyezte, Donald Trump eddig egyetlen érvényes petícióra sem reagált, pedig volt köztük olyan, amelyet több mint egymillióan támogattak aláírásukkal.

A petíció szerint Soros "szándékosan és folyamatosan megpróbálja destabilizálni" az Egyesült Államokat, és lázadást szít az ország és polgárai ellen, "létrehozott és finanszírozott többtucatnyi (talán több száz) szervezetet, amelyek egyetlen célja, hogy az Alinsky-modell szerinti terrorista taktikát alkalmazzák az Egyesült Államok intézményi rendszereinek és alkotmányos kormányának megdöntésére, valamint egészségtelen és illetéktelen befolyásra tett szert a Demokrata Párt egésze és a szövetségi kormányzat nagy része felett". "Ezért az Egyesült Államok szövetségi kormányának, az igazságügyi minisztériumnak azonnali hatállyal belföldi terroristává kell nyilvánítania Soros Györgyöt, valamennyi szervezetét és munkatársaikat" – olvasható a petícióban, amelynek aláírói egyúttal azt is kérik, hogy a Soros személyes vagyonát és a hozzá köthető szervezetek javait is kobozzák el.

A petícióban említett Alinsky-modell utalás Saul Alinsky 1972-ben elhunyt közösségszervezőre, aki Rules for Radicals könyvében foglalta össze a hatalom megragadása érdekében alkalmazható radikális módszereket. A tavalyi elnökválasztási kampányban nem egy republikánus politikus – köztük Ben Carson sebészprofesszor, aki azóta a Trump-kormány minisztere – állította, hogy Alinsky lett volna Hillary Clinton a politikai példaképe.

Az elnökválasztási kampányban Soros Clintont támogatta, Trumpot pedig leendő diktátornak minősítette.