Nem sikerült megfúrni a Fidesz kétharmadát

Fotó: VS.hu/Kozma Zsuzsi / VS.hu/Kozma Zsuzsi

-

A Kúria után az Alkotmánybíróság is elutasította az Együtt kifogását. Jogszerű, hogy a győztes jelöltek után is járt töredékszavazat.


Az Alkotmánybíróság (AB) hétfőn meghozott határozatában megállapította, hogy nem sérti a választójog egyenlőségére vonatkozó alkotmányossági követelményeket az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvénynek a töredékszavazatra vonatkozó rendelkezése - írja az AB közleményében.
Az Alkotmánybíróság kifejtette, hogy a többségi vagy arányos, esetleg a vegyes rendszer nem eredményezi azt, hogy egyenlőtlenség lenne a választójogban. A hatályos törvény szerint nem a választás győztesét jutalmazza az új rendszer, hanem azt a jelölő szervezetet, amely az adott körzetet megnyerte - mondta ki az AB. Ez a kettő pedig nem feltétlenül ugyanaz. A bíróság arra is kitért, hogy csak a jelentős számú, a győztesre leadott „töredékszavazat” eredményez mandátumot.
Az Együtt - Korszakváltók Pártja azért emelet panaszt, mert szerintük a Fidesz-KDNP kétharmada csak annak köszönhető, hogy az új szabályok szerint a győztes is kap a töredékszavazatokból. Ezek nélkül a Fidesznek csak abszolút többsége lenne. A Bajnai Gordon vezette párt arra hivatkozott, hogy a győzteskompenzáció sérti a panaszosoknak a választójog egyenlőségéhez való jogát.A vitatott szabály szerint töredékszavazatnak minősül az a szavazatszám, ami akkor marad, ha az egyéni választókerületben győztes jelölt szavazataiból kivonják a második helyen végzett jelölt eggyel növelt szavazatait. Ezzel az Együtt szerint a győztesre leadott szavazatok amúgy is nagyobb súlya tovább nőtt, mivel a szavazatok relatív többségével több, mint egy mandátumot lehetett szerezni.Bajnai Gordonék először a Kúriához fordultak, azt kérték, hogy a bíróság semmisítse meg a Nemzeti Választási Bizottságnak az országos listás mandátumok kiosztásáról hozott határozatát. A Kúria a panaszt érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Ennek a végzésnek a megsemmisítését kérte az Együtt az Alkotmánybíróságtól.