Nem sikerült megállapodni a kvótákról; Magyarországot kihagyhatják

-

Tíz órán át tárgyaltak az uniós nagykövetek, hogy előkészítsék az EU belügyminisztereinek keddi tanácskozását, de ismét nem sikerült megegyezniük 120 000 menedékkérő tagországok közti szétosztásáról. Magyarországról eredetileg 54 000 menekültet vennének át, de mivel az ország elutasítja a kvótarendszert, lehet, hogy egyet sem.


A Die Welt című német lap online kiadása szerint az egyeztetés kedden még folytatódik. A belügyminiszterek ülése 14.30-kor kezdődik, és „addig minden erőnkkel törekszünk a megállapodásra" - hangsúlyozták a lap forrásai.

Az uniós tagországoknak arról kéne megállapodni, hogy hogyan vesznek át Görögországtól, Olaszországtól és Magyarországtól 120 000 menedékkérőt, valamint a következő két évben Olaszországtól és Görögországtól további 40 000-et. Az átvettek menedékkérelmét az átvevő országban kellene elbírálni, majd, ha a döntés kedvező, a menekültnek ott is kéne maradniuk.
Az eredeti javaslathoz képest lehet, hogy mivel Magyarország elutasítja a kvótarendszert, innen mégsem vesznek át menekülteket.

Nincs egyetértés arról, hogy kötelező vagy önkéntes legyen-e az egyes országoknak kiosztott kvóta, illetve hogy hogyan lehessen megváltani a kötelezettséget. A ZDF német televízió szerint a megállapodás tervezetében az áll, hogy fejenként 6500 euró befizetésével lehetne mentességet szerezni a menekültek befogadása alól, de csak legfeljebb hat hónapra.


Kvótarendszer - tervezett kvóták, és megkötések