Felminősítés lehetőségét látja, de bóvliban hagyta az országot a Fitch

Fotó: AFP / MIGUEL MEDINA / AFP / MIGUEL MEDINA

-

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch sem ajánlja Magyarországot befektetésre, csupán lehetőséget lát rá, hogy kikerülünk a bóvli kategóriából.


A felminősítés lehetőségét látja, ezért az eddigi stabilról pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő döntése arra vonatkozik, hogy miként látja, Magyarország milyen eséllyel tudja visszafizetni hosszú távú deviza- és forintadósságát. A cég egyben megerősítette az eddigi osztályzatokat.

A nemzetközi hitelminősítő egyebek között arra hivatkozott, hogy folyamatosan sikerül több árut és szolgáltatást értékesítenünk külföldön, mint amennyiért bevásárolunk, vagyis bőven van devizatartalékunk. Emögött részben az ipari termelés erőteljes növekedése áll, részben pedig az, hogy sikerült mérsékelni az adósságterheket. Az államháztartás tavalyi 2,6 százalékos hiánya ja vártnál is jobb volt, különös tekintettel arra - állapítja meg a Fitch -, hogy 2014 választási év volt. A cég középtávra is azt jósolja, hogy az államháztartás hiánya 2-2,5 százalék között marad.

A másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's ugyanúgy látja Magyarország hiteltörlesztési képességét, mint a Fitch, ami egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől.

Ha a Fitch Ratings idővel valóban javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot, akkor a besorolás ennél a cégnél visszakerül a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába. A másik két hitelminősítő továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar adósbesorolásokra, vagyis náluk még annyira sem várható a felminősítés, mint a Fitch-nél.

Bár az Orbán-kormány többször is jelezte, hogy nem tartja objektív mércének a hitelminősítők megállapításait, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tavasszal "üzent" a besorolást végző intézményeknek, amikor azt mondta, "megért a helyzet a felminősítésre". Egy tavaszi konferencián úgy fogalmazott: "a nagy nemzetközi hitelminősítőknek a korábbinál alaposabban kell értékelniük az elmúlt évek eredményeit, amelyek alapján szükségszerű Magyarország besorolásának javítása".

A piac mindenesetre jobban bízik Magyarországban, mint a hitelminősítők, hiszen nincs probléma, hogy az állam újabb és újabb kötvények eladásával újítsa meg az ország lejáró adósságait. Még annak ellenére sem, hogy már Magyarország is csak néhány százalékos hozamot ígér a befektetőknek, hiszen másutt még ennél is elenyészőbb a nyereség. A kormány azonban igyekszik mérsékelni az állam kitettségét a külföldiek kényének-kedvének, ezért igyekszik növelni a magyar kötvénytulajdonosok arányát.