Nem sikerült a rakétakísérlet Észak-Koreának

Fotó: NORTH KOREAN TV / YONHAP

-

A hírügynökségi jelentésekből nem derül ki, hogy mi volt a kudarc oka.


Észak-Korea újabb rakétakísérletet próbált végrehajtani pénteken egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, de hírügynökségi jelentések szerint feltehetően sikertelenül.

A Koreai-félszigettől keletre lévő Japán-tengerbe lőtték volna ki a rakétát pénteken, Kim Ir Szen néhai államalapító születésnapján. 2012-ben ugyanezen a napon a jubileum alkalmával nagy hatótávolságú rakétával hajtottak végre kísérletet, amely ugyancsak sikertelen volt.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint háromezer kilométeres hatótávolságú Musudan rakétával hajtották végre a kísérletet. Azt nem tudni, hogy a rakéta egyáltalán a levegőbe emelkedett-e, vagy eleve az indítás fulladt kudarcba.

A Musudan rakétát először 2010-ben mutatták be egy phenjani katonai parádén, de egyszer sem tesztelték még. A kommunista országnak feltehetően mintegy ötven ilyen rakétája van, amely eléri Japán bármelyik pontját, de az Egyesült Államok okinavai és guami támaszpontját is.

Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy észlelte és nyomon követte a pénteki indítást. A rakéta nem jelentett veszélyt Észak-Amerikára. A Pentagon közleményében ismételten felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon olyan cselekedetektől és megnyilvánulásoktól, amelyek tovább fokozzák a feszültséget a térségben, és ehelyett tegyen konkrét lépéseket a nemzetközi kötelezettségei teljesítésére.