Nem sikerült a bravúr a Veszprémnek a kézi BL-ben

Fotó: MTI/MTVA / Marius Becker

-

HÁTTÉR

A második félidő közepén Nagy Lászlóéknak percekig lehetőségük lett volna egy gólra felzárkózni, de a nagy igyekezetből kapkodás lett, gól nem. Elhúzott és nyert a Barcelona, 28-23-ra.


Az első félidőt négygólos hátránnyal zárták a veszprémiek. Próbálkoztak kapuscserével, de ezúttal sem Alilovic, sem Mikler nem tudott csodát tenni. Feltűnő volt még, hogy a BL gólkirályi címéért is versenyben lévő Ilic-nek most nagyon nem ment, Nagy László gólerős volt, de ez kevésnek bizonyult.


A fent említett rövid időszaktól eltekintve végi 3-4-5 góllal ment a Barcelona, amelyet kieséses vagy helyosztó mérkőzésen a Veszprém még soha nem győzött le. Ez a sorozat most sem tört meg.

Barcelona (spanyol) - MKB-MVM Veszprém 28-23 (14-10)

Köln, Lanxess Aréna, 20 ezer néző, v: Dinu, Din (románok)

gól: Karabatic 6, Sigurdsson 6/1, Tomas 5, Entrerrios 4, Gurbindo 3, Nöddesbo 3, Sarmiento 1, illetve Nagy 8, Ilic 5/1, Gulyás 2, Sulic 2, Marguc 2, Nilsson 2, Iváncsik 1, Lékai 1


A Veszprém csapata a kölni eredményhirdetésnél


A döntő utáni frissített statisztika

- A magyar bajnok 23-szor nyert az NB I-ben, 24-szeres Magyar Kupa-győztes, kétszeres KEK-győztes (1992, 2008), a legrangosabb kupában viszont a mostanival együtt másodszor játszhatott döntőt. A szezonban sikerült megnyernie a magyar szuperkupát, később pedig a regionális SEHA Ligát, a Magyar Kupát és a magyar bajnokságot, így ebben az idényben négy trófeát gyűjtötte be.

- Carlos Ortega, a Veszprém mestere még barcelonai játékosként hatszor nyert a BL-ben, a spanyol gárdával 14 különböző trófeát gyűjtött be, de edzőként ez a legnagyobb nemzetközi sikere.

- A Barcelona a BL-ben ezt megelőzően két döntőt veszített, 2010-ben a Kiel, 2013-ban pedig a Hamburg ellen, azaz csak német együttesek tudták legyőzni.

- 2007 óta először fordult elő, hogy az a csapat - nevezetesen a Veszprém -, amely kiejtette a Kielt, nem nyerte meg adott évben a Bajnokok Ligáját.

- A Barcelonában a fehérorosz Sziarhej Rutenkának egyedül van immár hat elsősége, és ezt három klubbal érte el (Ciudad Real: 2006, 2008, 2009, Celje: 2004, Barcelona: 2011, 2015), ugyanakkor az ex-veszprémi Kiril Lazarov először nyert a legrangosabb kupában.

- A barcelonai francia sztár, Nikola Karabatic és honfitársa, Cedric Sorhaindo a második-harmadik játékos, akik egyszerre birtokolnak olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, valamint BL-címet. Ez eddig csak honfitársuknak, a kapus Thierry Omeyernek sikerült még 2010-ben.

- A nemzetek rangsorában a spanyolok beérték a németek (15-15 elsőség), a szovjeteknek öt, a jugoszlávoknak és a keletnémeteknek négy-négy győzelmük van. A magyarok közül eddig csak a Bp. Honvéd nyert ebben a kupában, még 1982-ben. A fővárosi gárda 1966-ban döntős volt, akárcsak a Veszprém 2002-ben.


Az ezüst is szépen csillog

Az MKB-MVM Veszprém hétfőn délután 17 órára várja a Veszprém Aréna előtti téren a csapatot 18 óra körül köszönteni kívánó drukkereket.