Nem Románia exportálja a kanyarót – mondta az egészségügyi miniszter

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Az utóbbi hónapban hétről hétre megduplázódott az újabb megbetegedések száma.


Romániában 3799-re emelkedett az igazolt kanyarós esetek száma a betegség tavaly februári megjelenése óta – közölte közegészségügyi intézet, az INSP. Az INSP hetente összesíti az adatokat. Március 10-én még kevesebb mint 3500, előtte pedig 3200 igazolt fertőzésről tudtak. Az utóbbi hónapban gyakorlatilag hétről hétre megduplázódott az újabb megbetegedések száma.

A kanyaró eddig 17 áldozatot követelt, a legutóbbi összesítés óta nem volt újabb halálos eset.

Romániában az oltást népszerűsítő kampánnyal próbálja megelőzni a járvány terjedését. A betegség az ország 40 megyéje közül 37-ben megjelent már. A vakcinából sehol sincs hiány, a gyerekek 9 hónapos és 9 éves koruk között kapják meg az oltást.


A bolgárok szigorítanak

Az egészségügyi minisztert pénteken azokról a vádakról kérdezték, amelyek szerint más európai országokba is Romániából hurcolták be a kanyarót. A román sajtó arról számolt be: a bolgár egészségügyi hatóságok szigorú óvintézkedéseket hoztak, hogy a romániai kanyarójárvány ne terjedjen át az országba. Florian Bodog szerint nincs helye a vádaskodásnak, a járványért mindenütt azok a szülők a felelősek, akik nem oltatták be gyermekeiket.

Romániában az első kanyarós megbetegedéseket tavaly februárban, egy Kolozs és Beszterce megye határán élő "nomád közösségben" tapasztalták, ahol ugyanaz a vírustörzs jelent meg, mint amely a korábbi olaszországi megbetegedéseket okozta – mondta Bodog. „Nem mondhatjuk, hogy


a románok exportálják a kanyarót, vagy az olaszok exportálják a kanyarót. A kanyaró egy olyan betegség, amely azokat fertőzi meg, akik nincsenek beoltva.

Ez az oka annak, hogy Magyarországon is megjelenek kanyarós esetek és Olaszországban is" – mondta az egészségügyi miniszter.