Nem pihennek az európai fapadosok

Fotó: MTI / Földi Imre

-

Két számjegyű növekedést produkált augusztusban a Wizz Air és a Ryanair is Európában.


Növelték utasforgalmukat augusztusban az előző évihez viszonyítva Európa legnagyobb diszkont légitársaságai: a Ryanair és a magyar kötődésű Wizz Air két számjegyű növekedést produkált – derül ki a cégek honlapján közzétett utasforgalmi adatokból. A legnagyobbnak számító ír Ryanair augusztusban 11,5 millióra növelte utasforgalmát, ami 11,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A járatok szinte telt házzal üzemeltek, 96 százalékos átlagos töltöttséget jelentett a cég, ez egy százalékponttal haladja meg a tavaly augusztusit. A Ryanair 12 havi gördülő forgalma 16 százalékos emelkedéssel 112 millióra nőtt.

Az angol easyJet kimutatásai szerint járatain augusztusban 7,5 millióan utaztak, 6,4 százalékkal többen, mint egy évvel korábban, a gépek átlagos kihasználtsága – 0,5 százalékpontot javulva – 94,9 százalék volt. A diszkont légitársaság 12 havi gördülő forgalma 6,8 százalékkal 72,7 millió volt augusztus végével.

A magyar hátterű Wizz Air az év nyolcadik hónapjában 2,3 millió utast szállított, 16,6 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor, és javult a járatok kihasználtsága is: 93,2 százalék volt az átlagos töltöttség, 0,2 százalékponttal magasabb, mint 2015 augusztusában. A Wizz Airrel tavaly augusztus óta 21,5 millióan repültek, 19,7 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Bár a Wizz Európában kisebb cégnek számít, Budapesten a legnagyobb forgalmat produkáló fapados légitársaság.


Bővül a fapados forgalom