Nem parkolhatott ingyen a Tescóban, mert nem szoptatja a csecsemőjét

Fotó: Photononstop / Sebastien Désarmaux/Godong

-

Tilos a bébitápszerek reklámozása, ezért nem adhatnak kedvezményt a vásárlóknak. London szerint erről is az EU tehet.


Laura Leeks egészségügyi okokból nem tudja szoptatni a csecsemőjét. Mivel egy essexi Tescóban csak bébitápszer vett, az áruházban nem akartak ingyen parkolásra jogosító kupont adni neki – írja a Guardian. Azt mondták, a kuponért még egy terméket kell vásárolnia. A kupon ugyanis promóciónak számít, és a törvény szerint a tápszereket – akárcsak a dohánytermékeket – nem lehet akciókkal népszerűsíteni.

Örülök, hogy a cégük támogatja a természetes táplálást. De nem tudom elfogadni, hogy munkatársaik megalázzák a nőket, akik valamilyen okból tápszert használnak. Azt sem tudom elfogadni, hogy a tápszeres táplálás hatásait a dohányzás káros hatásaihoz hasonlítják – írta Leeks a Tescónak.


„Sajnálom, hogy nem tudom kizárólag szoptatással táplálni a gyermekemet.

Mégis, a tápszer összetevőinek hála, boldog, egészséges, szépen gyarapodó a gyermek. Ezért nincs szükségem arra, hogy bűntudatot próbáljon ébreszteni bennem egy Tesco-alkalmazott, aki semmit sem tud a körülményeimről.”


Majd az Unión kívül

A brit egészségügyi tárca szerint mindenről az EU tehet. „A mostani szabályozás az EU törvényei miatt van érvényben” – mondta a tárca szóvivője. „Amikor kilépünk az EU-ból, a hatályon kívül helyezési törvény elfogadásával az ilyen ügyekről is az Egyesült Királyság parlamentje dönthet.”

Az EU-ban valóban tilos a bébitápszer promóciója. A szabályok szerint tilos nagykereskedelmi áron forgalmazni (azaz árleszállítási kedvezményt adni) vagy kedvezményes vásárlást biztosító kuponokat osztani. Az Egyesült Királyságban tilos a tápszer reklámozása, vagy bármilyen egyéb promóciós tevékenység, ami a tápszer vásárlására ösztönözne. A brit szabályozás szerint tilos az árleszállítás, a kedvezményes akciók meghirdetése („egyet fizet, kettőt kap”), a hűségpontok jóváírása, az ingyenes termékminta osztogatása, a multipack csomagolás. Az ingyenes parkolásra jogosító kuponokat azonban nem említik.

A Tesco megérti Leeks kérését. Ám az érvényes szabályok szerint tilos a bébitápszerhez kapcsolódó bármilyen promóció, és a cég szerint ebbe az ingyenes parkolásra jogosító kuponok is beletartoznak.