Nem omlott le Déva vára, áprilistól látogatható

-

Április 3-án, vasárnap tartják a felújított Déva vára ünnepélyes megnyitóját. A vár csaknem nyolcévnyi részleges vagy teljes lezárás után válik ismét látogathatóvá.


A vár felújítását 2008-ban kezdték el, 2009-ben azonban félbeszakították. A 2013-ban újraindított munkálatok óta csupán a külső udvarok egy részébe engedték be a turistákat. Tavaly októberben azonban ezeket is lezárták, hogy újraépíthessék a feljárást biztosító hajdani hidat.


A felújítási munkálatok során újraépítették az első és második kaput, felújították a teljes külső várfalat, az egykor a gyalogos feljárást biztosító csigalépcsőt a keleti oldalon, megépítették a belső várba vezető hidat a nyugati oldalon, valamint korszerűsítették a vár alatti parkból az első és második kapun át vezető teljes utat. A felújított várrészt közművesítették, így az évszázados falak között immár korszerű áram-, víz- és csatornahálózat működik. A felújítás jelenlegi szakaszára csaknem 24 millió lejt (1,68 millió forint) fordított a város. Az összeg nagyobb részét az Európai Unió forrásaiból biztosították. A most befejezett munkálatok a külső falakra és a külső udvarokra terjedtek ki.

Amint egy korábbi sajtótájékoztatón Petru Mărginean, Déva polgármestere elmondta: a tüzérek szállásán és a Bethlen-bástyában fegyverkiállítást akarnak berendezni. A kiállítandó korabeli fegyvereket múzeumokból próbálják beszerezni.

A vár legbelső udvarának felújítása azonban csak ezután kezdődik. Ott 2020-ig szabadtéri előadások tartására alkalmas teret szeretnének kialakítani, és Dávid Ferencnek, az unitárius egyház alapítójának a sírját is megújítanák.

Azt remélik, hogy a turisták száma idén eléri a 300 ezret.