Nem olyan egyszerű az állam pénzén kamionosnak lenni

Forrás: Trucker Film

-

6500 kamionos képzését ígérte meg az állam még a nyár közepén. A pénz, 5 milliárd forint is megvan a programra, amelyre 27 ezren regisztráltak, de még egyetlen tanfolyam se indult el. A VS.hu úgy tudja, egy hónapot még biztosan várni kell az első startjára.


Még a nyáron, július végén hirdette meg a kormány a kamionsofőrök képzésének állami támogatását. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be, hogy 6500 jelentkezőnek kifizeti az állam a C és az E kategóriás gépjárművezetői tanfolyamot. A programra, amelyről a VS.hu is írt, 5 milliárd forintot szavaztak meg.

Az állami képzés meghirdetése óta eltelt valamivel több mint 3 hónapban azonban el sem indultak azok a tanfolyamok, ahol a sofőrök az állam pénzén jogosítványt szerezhetnének.

„Sok szűrésen vagyunk túl” – mondta a VS.hu-nak Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének (NIT Hungary) ügyvezető főtitkára. Ez az egyik szakmai szervezet, amelyiknek javaslatait figyelembe vették a képzés kialakításakor. A másik a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete volt. Mindkettő ragaszkodott ahhoz, hogy vegyék komolyan a leendő sofőrök kiválasztását, mondta Dittel, ezért lett többfordulós a jelentkezők szűrése, és ezért nem megy olyan gyorsan a tanfolyamok elindítása.


Így lehet valakiből kamionsofőr

A programra még mindig lehet regisztrálni az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft., azaz az OFA internetes oldalán. Eddig több mint 27 ezren jelentkeztek. Első körben közülük választják ki ötvenesével azokat, akik aztán toborzóra mehetnek. Ez az a találkozó, amelyen a jövőbeli munkáltató elmondja, hogy mit vár el ő, és mit várhatnak el a sofőrök.

Toborzókat a NIT Hungary irodáiban is folyamatosan tartanak, Dittel Gábor szerint már hat ilyen találkozón vannak túl. Tapasztalata szerint a jelentkezők között vannak olyanok, akiknek „csak” B kategóriás jogosítványuk van, míg mások már megszerezték a C-t is, és most ehhez szeretnék az E kategóriát és a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványt, a GKI-t. Sokak meglepetésére többen is jelentkeztek az Országos Mentőszolgálattól és a katasztrófavédelemtől, hogy az új típusú szolgálati autók vezetéséhez C kategóriás jogosítványt szeretnének. Azt, hogy velük mi lesz, lehet-e állami pénzen jogosítványuk, Dittel Gábor egyelőre nem tudta megmondani.

Azt azonban elárulta, hogy azok, akiket a munkáltató beszámolója sem riaszt el attól, hogy kamionosok legyenek, a toborzó után mehetnek tovább tesztírásra, szimulátoros felmérésre és pszichológiai elbeszélgetésre. Ez utóbbira Dittel Gábor szerint azért van szükség, mert a jelentkezőknek kamionsofőrként nagy értékű áruért kell majd felelősséget vállalniuk, tűrniük kell a monotóniát és a stresszt, továbbá Dittel szerint „tudniuk kell, hogyan viselkedjenek, ha például Nagy-Britanniában menekültek nagyobb csoportjával találják szemben magukat”.A NIT Hungarynél eddig 100-an voltak toborzón, közülük választották ki azt a 30 embert, akik már túlestek a teszteken és a pszichológiai elbeszélgetésen, most a pályaalkalmassági vizsgára várnak. Ha ezen is megfelelnek, beülhetnek majd az iskolapadba. Nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy ezt az alkalmassági vizsgát csak Budapesten lehet letenni.


Vidéken még többet kell várni a tanfolyamra

Egyelőre az autósiskolákat is csak Közép-Magyarországon választották ki, itt nyolc intézményben lehet majd tanulni. Vidéken még a toborzókat sem indították el, talán jövő januárban.

Dittel Gábor úgy becsüli, hogy 2-2,5 évbe is beletelik majd, mire a beígért több mint 6 ezer embert megtanítják kamiont vezetni. A 6 hónapos, államilag támogatott sofőrképzéshez nem kell érettségi, elég az alapfokú végzettség. Előírás azonban, hogy a pályázó legalább 21 éves legyen, és legyen legalább 2 éves B kategóriás jogosítványa.

A cégeknek is regisztrálniuk kell az OFA honlapján, hogy alkalmaznák a gyorstalpalón végzett kamionsofőröket.

A NIT Hungarynek például 3 ezernél is több fuvarozóvállalat a tagja, ezek jelezték, hogy több mint 2 ezer embert tudnának azonnal felvenni, nemcsak Közép-Magyarországról, hanem az ország egész területéről. Ahhoz azonban előbb még meg kell hirdetni a tanfolyamokat. Dittel Gábor úgy becsüli, erre még egy hónapot várni kell.

Nem túl nagy merészség azonban ennél hosszabb várakozási időt jósolni, hiszen december közepén, a karácsonyi időszak előtt aligha kezdenek neki a féléves tanfolyamnak. Vagyis valószínűbb, hogy az első kiválasztottak már csak 2016-ban futnak neki a képzésnek.