Nem nyomoznak az Új Magyarország Párt ellen

Fotó: MTI/Ujvári Sándor / MTI/Ujvári Sándor

-

Volt 15 ezer támogatójuk és lett 1578 szavazójuk. Az államtól 149,2 milliós kampánytámogatást kaptak.


Jogerősen megszüntették a nyomozást a 2014-es választási kampány ötven napjában szállásra és üzemanyagra 62 milliót elszámoló Új Magyarország Párt ügyében – írja a Népszava. A Zala Megyei Főügyészség szerint a költségvetési csalás miatt indított nyomozást bűncselekmény hiányában szüntették meg.

A zalaegerszegi székhelyű ÚMP a 2014-es választás egyik újonca volt, meglepően gyorsan összegyűjtött majd 15 ezer támogató aláírást, így országos listát állíthatott, és jogosult lett a 149,2 milliós állami kampánytámogatásra. A gyors aláírásgyűjtést gyanússá, a támogatás felhasználását kétségessé tette, hogy a kampány alatt nemhogy nőtt volna, de tizedére olvadt a támogatók köre, végül csak 1578-an voksoltak a pártra. Az elszámolás szerint az ÚMP a kampány alatt 42 millió forintot költött például reklámfilmre, 62,8 milliót szállásra és üzemanyagra.

A párt elnöke az eljárás lezárását után nem kívánt nyilatkozni. A Népszava szerint az előző választáson induló bizniszpártok tevékenysége nyomán 2016-ig összesen 630 millió forint végleg eltűnt a jogtalanul felhasznált kampánytámogatásból, a 2 milliárd forintra rúgó választási bírságoknak pedig két százalékát sikerült behajtani. 2014-ben mintegy 3,4 milliárd forintnyi közpénzt olyan pártok kaptak, amelyek listájára alig szavaztak, érdemi politikai tevékenységet pedig ezek a szervezetek azóta sem végeznek.