Nem nyitott azonnal tüzet a rendőrökre a bőnyi fegyveres

Fotó: Forrás: kisalfold.hu - olvasói fotó

-

Bezárta a kutyát, ki-be járkált a házból, és telefonált is Győrkös István azelőtt, hogy lelőtte Pálvölgyi Péter rendőrt. A hungarista vezető valószínűleg lelki, nem pedig ideológiai okokból nyitott tüzet.


A házkutatásra érkezett 7 fős nyomozócsoport már egy ideje ott volt Győrkös István házánál, mielőtt a lövöldözés elkezdődött – írja a hvg.hu. A házhoz október 26-án reggel hét rendőr – 4 nyomozó és 3 tűzszerész – érkezett, hogy házkutatási határozat alapján fellelje az illegálisan tartott fegyvereket. A lap úgy tudja, a határozat szerint „az objektum”, vagyis a ház átvizsgálása volt a cél.

A hvg.hu szerint Győrkös nem kezdett egyből lövöldözni. Be akarta zárni a kutyát, aztán nem akarta beengedni a rendőröket, közben többször ki-be ment a házból, még telefonált is. A lap forrása szerint nem ideológiai okokból nyitott tüzet (korábban azt mondta, hogy magyar rendőr, magyar katona nem lehet ellenség), hanem valószínűleg lelki okokból szakadt el nála a cérna.

A lövöldöző profiljáról valószínűleg már dossziényi adat állt a rendőrök rendelkezésére, ez segítséget nyújthatott ahhoz is, hogy egy vele kapcsolatos rendőri intézkedést hogyan célszerű végrehajtani. Kérdés, ebben szerepelt-e, hogy Győrkös lobbanékony, vagy hogy reakciója kiszámíthatatlan. Előfordulhat, hogy a konfliktuskezelés nem volt hatékony az intézkedés során – ezekre a kérdések az NNI belső vizsgálata adhat majd választ.

A hvg.hu szerint az NNI azért nem értesítette a TEK-et, mert elfogásról nem volt szó a határozatban. Az objektum átkutatásához nem kötelező a Terrorelhárítási Központ értesítése.