Nem népszerűek az euroszkeptikus szélsőjobboldaliak

Fotó: AFP / OLIVIER MORIN

-

A Finnországban koalícióban kormányzó, euroszkeptikus Finnek párt erős gyengülését jelzik a vasárnapi helyhatósági választások eredményei.


A Finnek (korábbi nevén Igazi Finnek) a szavazatok 8,8 százalékát szerezte meg, miközben a 2015-ös parlamenti választásokon még 17,7 százalékos volt a támogatottsága, a 2012-es önkormányzati választásokon pedig 12,3 százalékos.

A parlament második legnagyobb pártjának népszerűségvesztése a három párti kormánykoalíciót is megrengetheti, mert a mostani eredmény hatására a Finnek elnökválasztásán valószínűleg Jussi Halla-aho fog győzni, aki azt akarja, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból.

A helyhatósági választásokon a legnagyobb támogatottságra a Petteri Orpo pénzügyminiszter vezette Nemzeti Koalíciós Párt tett szert - 20,7 százalék -, amely eddig is a legtöbb képviselői helyet birtokolta az önkormányzatokban, a második az ellenzéki Szociáldemokrata Párt lett 19,4 százalékkal, a harmadik pedig a Juha Sipila miniszterelnök vezette Centrumpárt 17,5 százalékkal. Az ellenzéki Zöldek is több szavazatot szereztek - 12,4 százaléknyit -, mint a Finnek. A részvételi arány az első becslés alapján 58,8 százalékos volt.

Ilkka Kanerva, a parlamentben legrégebben ülő képviselő azt mondta az Yle állami műsorszóró médiumnak, hogy a helyhatósági választások eredménye megnyugtató jelzés Európának.

A Finnek párt az utóbbi években enyhített nacionalizmusán és EU-ellenességén, ez tette lehetővé, hogy belépjen a kormánykoalícióba, viszont kiváltotta sok hűséges szavazójának dühét. A párt elnöke, Timo Soini külügyminiszter a mostani eredmények ismeretében úgy nyilatkozott, hogy a kormány megszorító politikájának áldozatai lettek. "A pártnak el kell döntenie, hogy mit akar, ragaszkodni a kormányprogramhoz, vagy nem. Remélem, nem leszünk egy minden ellen tiltakozó ellenzéki párt" - mondta újságíróknak Soini, aki júniusban leköszön a pártelnökségről. Az elnökségért vívott küzdelemben Jussi Halla-aho legjelentősebb ellenfele Soini szövetségese, Sampo Terho lesz.

A három kormánypárt együtt a voksoknak mindössze 47 százalékát szerezte meg. Számos sztrájk és demonstráció volt Finnországban a megszorító intézkedések, köztük a munkaügyi reform miatt, amelyek keretében lecsökkentették az alkalmazottak járandóságait és növelték a munkaórák számát. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy egy kormányválság veszélybe sodorhatja az egészségügyi reform keresztülvitelét, amely pedig jelentősen hozzájárulna a költségvetési kiadások csökkentéséhez.