Nem működik együtt az ügyészekkel az elnök

Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP / ED JONES/POOL

-

Nem hajlandó együttműködni az ügyészséggel Pak Gun Hje korrupciós botrányba keveredett dél-koreai elnök, aki megtagadta, hogy válaszoljon kérdéseikre - közölte hétfőn az államfő ügyvédje.


A jogász közleményében arról számolt be, az elnöknek nagyon gyorsan változó helyzettel kell megküzdenie, és ezért nincs ideje arra, hogy együttműködjön az ügyészekkel. A vádhatóság azt kérte, hogy kedden személyesen kérdezhessék ki az államfőt. Az elnök ezt korábban zsúfolt programjára hivatkozva utasította el.

Az elnököt érintő korrupciós botrány hetekkel ezelőtt robbant ki. Az ügyészség korrupció, hatalommal visszaélés és zsarolás miatt kezdett nyomozást az államfő barátja és bizalmasa, Csoj Szun Szil, illetve az elnöki apparátus két vezetője ellen. A gyanú szerint Csoj személyi és kormányzati döntésekbe is beleszólt, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt soha, emellett nyomást gyakoroltak többtucatnyi nagy dél-koreai vállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két nonprofit alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak.

A vádhatóság a minap társtettesként jelölte meg az államfőt, és ezért akarja kihallgatni őt. A dél-koreai alkotmány szerint a hivatalban lévő államfő ellen csak árulás ügyében lehet bűnvádi eljárást indítani, más bűncselekmény gyanúja esetén mandátumának lejártáig a törvények fölött áll.