Lezárták a röszkei és az ásotthalmi határátkelőt

-

Máris megvan a 200 ezer illegális határátlépő.


Szüneteltetik a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelő működését kedd reggel 7 órától – jelentette be Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője. A szerb oldalon kialakult helyzet miatt volt szükség erre az intézkedésre, a határellenőrzés feltételei nem biztosítottak.

Ha a helyzet változik, az ORFK vezetője dönt az átkelők megnyitásáról.

Januártól éjfélig 200 778 illegális bevándorlót regisztráltak, ebből hétfőn 9146-ot - mondta Balázs László. Éjféltől 3 helyen fogtak el 3, illetve 16 fős csoportokat az ideiglenes biztonsági határzáron tiltott határátlépés miatt. „Előállításuk folyamatban van.”

Az M1-es autópályán Ausztria irányába áll a forgalom, valamennyi más határátkelőn Ausztria irányába az átlépés folyamatosan biztosított - mondta.

Szabó Csontos Stefánia, az ORFK Kommunikációs Szolgálatának vezetője bejelentette: a keddtől hatályba lépett jogszabályváltozáshoz kapcsolódóan a bűncselekmények nyomozására egy 100 fős nyomozó egységet állított fel a rendőrség. Ők nem a határrendészeti kirendeltség állományába tartoznak, az ország különböző megyéiből vezényelték őket Szegedre, ahol a munkájukat végzik.