Nem mondják meg, kik voltak Erdősiné emberei

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Nem tudni, hogy kik írták alá Erdősi Lászlóné vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérelmét. Ahhoz, hogy elfogadják a Nyakó Istvánt másodpercekkel megelőző, kigyúrt kopaszok segítségével beadott kérvényét, 20 támogató szignót is szereznie kellett. A névsor azonban nem nyilvános.


Elutasította a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arra vonatkozó kérésünket, hogy megismerhessük, kiknek az aláírásaival nyújtotta be Erdősi Lászlóné a népszavazási kezdeményezését. A neveket azért kértük ki, mert kíváncsiak voltunk, Erdősiné papírját azok a kigyúrt férfiak írták-e alá, akik segítették az idős asszonyt.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke elutasító határozatában azzal érvelt, hogy kizárólag a népszavazást kezdeményezőnek a neve nyilvános, ezt a választási irodának közzé is kell tennie. A kezdeményezés támogatóinak adatai viszont nem nyilvánosak. Az NVI elnöke a közadatkérésünket így megtagadta.

A népszavazási kezdeményezéseket csak támogató aláírásokkal együtt lehet benyújtani. A jogszabály szerint a népszavazásra szánt kérdést „legalább húsz, de legfeljebb harminc választópolgár támogató aláírásával” együtt kell benyújtani az NVI-hez. A támogató saját kezű aláírása mellett a papíron szerepelnie kell a családi és utónévnek, a személyi azonosítónak, valamint a támogató édesanyja nevének.

A népszavazás benyújtója csak azután kezdheti el gyűjteni a támogató aláírásokat, ha a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ehhez az engedélyt megadta. A NAIH honlapján elérhető adatok szerint Erdősiné kérelme február 21-én, vasárnap 16 óra 44 perckor érkezett meg a hatósághoz. A NAIH a kérelmet hétfőn megadta, Erdősiné így kedden időben le tudta adni a népszavazási kérelmét.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke lapunknak azt mondta: nem meglepő, hogy ilyen gyorsan megadták az engedélyt, mindig törekednek arra, hogy gyorsabban teljesítsék az ehhez hasonló kérelmeket. Péterfalvi egyetértett azzal, hogy a támogatók nevei nem nyilvánosak, ezeket a szignókat a NAIH sem gyűjti.

Február 23-án a választási irodánál kigyúrt, kopaszra nyírt férfiak megakadályozták, hogy Nyakó István szocialista politikus időben beadja a vasárnapi nyitva tartásról szóló népszavazási kérdését. A felvételek szerint az MSZP kezdeményezésével ellentétes kérdést benyújtó Erdősinét segítették. Az Origo képei alapján kiderült, hogy a náluk lévő mappában Erdősiné aláírással ellátott beadvány volt, vélhetően ugyanaz, amelyet az idős nő is beadott.

A szocialisták beadványa miatt a Kúria is vizsgálta az ügyet. A bíróság múlt csütörtökön arra jutott, hogy a kigyúrt csapat akadályozta a boltok vasárnapi zárva tartása ellen népszavazást kezdeményező Nyakó Istvánt. Arra viszont nem találtak bizonyítékot, hogy össze is játszottak volna Erdősinével.