Nem mindenkinek jön be a 9/11 emléktárgyas biznisz

Fotó: Getty Images / Mario Tama / Getty Images / Mario Tama

-

Megnyílik a múlt héten átadott Szeptember 11. Nemzeti Emlékmúzeum ajándékboltja. FDNY-es sapka, kitömött mentőkutya, könyvek. Az áldozatok hozzátartozói közül vannak, akik nem felhőtlenül boldogok a gondolattól.


A múzeum dolgozói azt mondják, az évi 65 millió dollárba kerülő emlékhelynek szüksége van a belépőből (felnőtteknek 24 dollár) és ajándékboltból befolyó összegekre - ezzel biztosítják, hogy ingyenesen lehessen látogatni a múzeum előtti emlékhelyet. Joe Daniels, a múzeum igazgatója azt mondja, eddig a DVD-ket és könyveket vitték legtöbben, ami az eseményekről és azok hátteréről tájékoztat - írja a CNN. Jim Riches nyugdíjas tűzoltó az FDNY-nél (New York City Fire Department) dolgozó fiát vesztette el 2001-ben. Ő azt mondta, ez egy


„...bevételt generáló turista-attrakció. Tulajdonképpen a fiam holttestéből csinálnak pénzt. Szerintem ez undorító”.

Körülbelül nyolcezer azonosítatlan  holttest lesz a múzeumban - Riches szerint a belépődíj kérése olyan, mintha egy temetőbe fizetnének a bejutásért. A nyugdíjas tűzoltó azt mondja, a testeket fel kellene hozni egy olyan helyre, amit bárki meglátogathat fizetés nékül. A CNN Lee Lelpit is idézi, akinek szintén tűzoltó fia halt meg a terrortámadásban. Ő reméli, hogy az így a múzeumhoz kerülő összegek segítenek az intézmény fenntartásában.

A megnyitóról, ahol Obama elnök is beszélt, és Kathryn Bigelow (A bombák földjén, Zero Dark Thirty) 9/11-ről készülő filmjéről itt írtunk korábban.