Nem mindenki szerint hülyeség a női Forma-1

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Daniel Villeneuve

-

HÁTTÉR

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egyik tagja, az egykori ralis Michele Mouton szerint érdemes megfontolni Ecclestone ötletét.


Amint arról beszámoltunk, Bernie Ecclestone, a Formula-1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletember azon gondolkodik, hogy az F1-hétvégéken külön egy női világbajnokság versenyeit is meg kellene rendezni. A versenysorozathoz jelenleg legközelebb álló hölgy, a Williams tesztpilótája, Susie Wolff szerint nem ez a legmegfelelőbb módja a nők F1-be való beemelésének, de van, aki szerint meg kellene fontolni az ötletet.


AZ F1 EDDIGI NŐI PILÓTÁI

  • Maria Teresa De Filippis (olasz, 1958–1959) – 5 időmérő, 3 futam
  • Lella Lombardi (olasz, 1974–1976) – 17 időmérő, 12 futam, fél pont
  • Divina Galica (brit, 1976, 1978) – 3 időmérő, 0 futam
  • Desiré Wilson (dél-afrikai, 1980) – 1 időmérő, 0 futam
  • Giovanna Amati (olasz, 1992) – 3 időmérő, 0 futam
  • Susie Wolff (2014–2015) – 0 időmérő

Michele Mouton egy 2008-as raliversenyen


Az FIA tagjaként a nők motorsportban vállalt szerepéért felelős Michele Mouton úgy véli, az ötlet „nem olyasmi, amit megfelelő vita és kutatás nélkül tehetnénk félre”. Elmondása szerint a motorsport egy a három sport közül – beleértve a vitorlázást és lovaglást –, ahol a férfiak és nők egymás ellen versengnek, ugyanolyan szabályok között, ugyanabban az osztályban. Mouton – aki egyedüli nőként nyert versenyt a rali-világbajnokságon – hozzátette:


Ez a fajta játéktér igazi mutatója a teljesítménynek és arra ösztönzi az atlétákat, hogy a legjobbak legyenek a világon – függetlenül a nemtől. Továbbra is folytatni kell és hangsúlyozni, hogy a sport mindenki számára nyitva áll, ugyanolyan kilátásokkal és lehetőséggel, hogy sikerrel járjanak.


Lájkolj minket a Facebookon!