Nem mindenki esett hasra Zuckerbergék gigajótékonyságától

Forrás: EyePress News

-

Noha, az egész világ ujjongva ünnepelte, hogy Mark Zuckerbergnek megszületett a gyereke, és ezzel együtt azt is bejelentette, hogy a birtokában levő Facebook-részvények 99 százalékát, ha nem is egyszerre, de el fogja jótékonykodni. Ez azonban közel sem biztos, hogy valóban így lesz. Na, nem azért, mert nem mondott igazat, csak kicsit árnyaltabb ennél a kép.


Arnold Schwarzenegger, Shakira, Melinda Gates (a Microsoft-alapító Bill Gates felesége) mind azok között volt, akik üdvözölték Zuckerberg cikkünk írásakor már több mint 1,2 millió lájknál, és 200 ezer megosztásnál járó posztját. Ebben Max nevű kislánya megszületését jelentette be, és azt, hogy az ő és felesége, Priscilla Chan tulajdonába tartozó Facebook-részvényeik 99 százalékát jótékony célokra ajánlják fel az újonnan létrehozott Chan Zuckerberg Initiative (Chan Zuckerberg Kezdeményezésen) keresztül.

Nem kevés pénzről van itt szó, a részvények 99 százaléka jelenleg 45 milliárd dollárt, vagyis


több mint 13 ezer milliárd forintot jelent. Ennyi volt nagyjából Szerbia 2014-es GDP-je.

Nehogy az amerikai gazdaságban gond legyen, Zuckerberg megnyugtatott mindenkit, nem egyszerre ad rajta túl, a következő három évben maximum 1-1 milliárd dollárt költ el jótékonykodásra, és még jó ideig ő akar lenni a cég vezetője.

A bejelentés szép és jó, és tulajdonképpen örülhetünk is ennek, de az amerikai sajtóban máris sok kérdést tettek fel - és adtak rá Zuckerbergre nem feltétlenül hízelgő válaszokat.


Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about...

Szerző: Mark Zuckerberg2015. december 1.

Arra, hogy tényleg az egészet eladományozza, a Facebook szóvivője a Buzzfeednek már meg is adta a választ: nem. Nem a teljes összeget költik jótékonykodásra, már csak azért sem, mert a Chan Zuckerberg Initiative nem egy jótékonykodási szervezet, például egy alapítvány, hanem tulajdonképpen egy kft. vagyis korlátolt felelősségű társaság. Aminek nem csak az adományozás lesz a célja, hanem „emberbaráti, közérdekű, valamint egyéb tevékenységek a közjóhoz”. És még egy: magánberuházások.


Ha adományozás, akkor milyen célból?

Már abból is, hogy egy kft.-t hoztak létre, látszik az is, hogy nem egy olyan alapról van szó, mint Bill Gatesé.

Zuckerberg a posztjában arról írt, hogy két eszme hajtja: az „emberi potenciál előremozdítása” és az „egyenlőség előremozdítása”. Mit várjunk egy olyan embertől – írja a Gawker szerzője –, akinek „a rasszista mémek hatalmas tárházát és az élet áruvá tételét köszönhetjük?”


Ráadásul pár hagyományosabb adakozást leszámítva – így a San Francisco-i kórháznak adott 75 millió dollár, vagy az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központnak (CDC) az ebola elleni harchoz adott 25 millió dollár –, Zuckerberg olyan projektekre adott pénzt, amelyek végül teljes katasztrófába fulladtak, és csak kidobott pénznek bizonyultak.

Erre talán a legjobb példa a Newark nevű kisváros iskolafejlesztésére adott 100 millió dollár. A program teljes kudarc lett, mint később kiderült, Mark Zuckerberg sem a iskolarendszert, sem Newarkot nem ismerte, sose volt ott előtte, csak a város polgármestere beszélte rá, hogy támogassa őket.

Másrészt több olyan iskolai projektet is támogatott, amellyel a személyre szabott oktatást és az egyénre optimalizált oktatási szoftverek és online eszközök bevetéséért kampányolt. Szinte mindegyik csak a szoftverről szól.


Ha fáj a fejed, vegyél be egy szoftvert. Jimmy nem tud olvasni? Adjál neki egy szoftvert

– írták a Gawkeren, érzékeltetve azt, hogy Zuckerbergék sokszor azt hiszik, hogy egy kód mindenre jó, az öregedésre, a betegségekre vagy akár a puffadásra is. Vagy, ahogy a Slate újságírója megjegyezte, nem a szándék a probléma, hanem a hiedelem, hogy ha rengeteg pénzt beleölünk egy problémába, és teljesítmény alapú mérőszámokat rendelünk hozzá, akkor minden megoldódik, mint ahogy a Windows tönkretette a versenytársait (ők Gatesre is ki vannak akadva).

Arról nem is szólva, hogy a Facebooknak van egy kimondott-kimondatlan célja, hogy minden internetes forgalom rajta keresztül folytatódjon le, gondoljunk csak az Instant Article-re. Látva az iskolás projekteket nehéz nem arra (is) gondolni, hogy a Facebook, illetve Zuckerberg az oktatásban hasonlóképpen egyeduralomra akar törni (még akkor is, ha ez valószínűleg sohasem sikerül neki).


Obama Holds Facebook Town Hall On The Economy


Egy rövidtávú cél

Zuckerberg és Chan a részvényeket úgy akarja adománnyá (vagy legalábbis pénzzé tenni), hogy a Chan Zuckerberg Initiative-be teszik a részvényeket. Ez arra is jó, hogy úgy rendelkezzenek a részvények felett, hogy ne kerüljenek szembe a bennfentes kereskedelemre vonatkozó törvényekkel. És a részvénytulajdonát úgy utalhatja át, hogy abból nyereségadót nem kell fizetnie. Sőt – és itt gondolhatott a kislányára, Maxre –, az így felhalmozott vagyona után örökösödési adót sem kell fizetni – hívta fel rá a figyelmet a Daily Beast.

Erről David Yermack, a NYU Stern School of Business pénzügyprofesszora még 2008-ban írt egy tanulmányt, amiben még azt is fejtegeti, hogy ezeket az adományokat le is lehet vonni a az adóköteles bevételéből. Nem is kis pénzről van itt szó: ha például Zuckerberg jövőre felajánl egymilliárd dollárt, akkor abból 333 millió dollárt tud profitálni.

Yermack adataiból az is kiderül, hogy a jótékonykodó multimilliárdosok általában akkor teszik pénzzé a részvényeiket, hogy adakozzanak, amikor éppen csúcson van a részvényeik értéke a tőzsdén, ezzel is több pénzt tudnak visszaigényelni.