Nem mindegyik fideszes szeretné az Orbán-kormány maradását

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Továbbra is a Fidesz a legnépszerűbb a pártok közül, ám a Jobbik fokozatosan erősödik.


Jelentős mértékben, 7 százalékkal csökkent a Fidesz kormányzásának folytatását támogatók aránya, miközben nőtt a Jobbik, illetve egy baloldali, liberális kormánykoalíciót preferálók aránya – írja a Republikon Intézet. Az intézet felmérésében arra kérdeztek rá, hogy a választók milyen kormányt szeretnének. A pártválasztókon belül 54-ről 47 százalékra csökkent azok aránya, akik a következő választások után is a Fideszt látnák legszívesebben az ország élén.

A megkérdezettek 28 százaléka egy baloldali, liberális kormánykoalíció, 20 százaléka a Jobbik kormányzását támogatja. Annak ellenére, hogy a pártok sorrendjét tekintve a Jobbik stabilan a második legnépszerűbb párt az országban, a baloldali, liberális pártok összeadott ereje meghaladja a Jobbikét.

A teljes népességen belül csökkent a Fidesz, nőtt a Jobbik támogatottsága: a teljes népesség 29 százaléka a kormánypártot, 13 százaléka a Jobbikot támogatja. A pártválasztók csoportját vizsgálva szintén a Fidesz gyengülése és a Jobbik erősödése figyelhető meg.

A kormánypárt az előző hónapban mért 51 százalékos támogatottságról 48 százalékra esett vissza, a Jobbik 19-ről 21 százalékra növelte támogatóinak arányát. Ami a baloldali, liberális oldalt illeti, az előző hónaphoz képest a baloldal legnépszerűbb pártja, az MSZP nem tudta növelni támogatóinak arányát, a pártválasztók körében 1 százalékponttal csökkent a támogatottságuk (15 százalék). A baloldali, liberális térfél erősödéséből inkább a kisebb pártok profitáltak, és közülük is az Együtt emelkedik ki – a párt támogatottsága 3 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, így a párt ma 4 százalékon áll.