Nem mindegy, hogy mit visel a halála után

-

A környezetet a halál után is lehet védeni. Mostantól gondoskodhatunk arról, hogy ne maradjon más utánunk, mint szennyeződésmentes komposzt.


Félelmetes valósága az életünknek a halál, ezért a legtöbben nem is szeretünk gondolni rá, pedig minden egyes lélegzettel közelebb kerülünk hozzá. A jelenleg rendelkezésre álló opciók alapján az életet általában kétféleképpen zárhatjuk le: temetéssel vagy hamvasztással. A gond csak az, hogy mindkét módszerrel szennyezzük a környezetünket.

A hamvasztásnál például szénmonoxiddal és különböző nehézfémekkel, mint amilyen a higany. Amerikai adatok szerint az ottani hamvasztásokkal évente több mint 246 ezer tonna szén-dioxid kerül a levegőbe, ez nagyjából annyi, mint amennyivel 41 ezer autó szennyezné a környezetet. A koporsós temetés sem ártalmatlan azonban: az oszlásnak induló holttestben található káros anyagok ugyanis előbb-utóbb visszakerülnek a talajba.

Van azonban egy zöld megoldás, amely semlegesíti ezeket a környezetre káros mellékhatásokat. Egy dresszről van szó, amelybe be lehet öltöztetni a holttestet, és amely kiiktatja belőle a toxinokat. A testünk ugyanis tele van toxinokkal, és ezek a halálunk után is velünk maradnak: gyomirtók, tartósítószerek, nehézfémek, mint a higany és az ólom, amelyeknek semmi keresnivalójuk a talajban.

Az Infinity Burial Suit névre keresztelt halotti dressz legfontosabb összetevője egy gomba, amely képes kiiktatni ezeket a toxinokat. A tervezők a dresszt a gomba spóráival szőtték át, ezek nemcsak a holttestet, hanem a mérgező anyagokat is felemésztik. Nem marad más utánunk, mint szennyeződésmentes komposzt. A tervezők szerint a gombás halotti dressz átalakíthatja a viszonyunkat a halálhoz, és a segítségével átértékelhetjük a kapcsolatunkat a környezetünkkel is. A terméket hat éven át fejlesztették, idén tavasszal kezdik el árusítani. Az első felhasználó egy ritka neurológiai betegségben szenvedő 63 éves férfi, Dennis White lesz.